DuPont™ Tychem® kiegészítők: Minősített védelem a növényvédőszerekkel dolgozók számára

Genf, Svájc, 2012. október – A DuPont Személyi Védelem DuPont™ Tychem® C és Tychem® F kiegészítői megkapták a részleges testvédelmet nyújtó, III. kategória, PB [3] típusnak

megfelelő vegyvédelmi ruházatra vonatkozó minősítést.

DPT_EMEA_Tychem_Gown_218x109

DuPont™ Tychem® F köpeny

DPT_EMEA_Tychem_Apron_218x109

DuPont™ Tychem® F kötény

A mezőgazdasági területen használható Tychem® F köpenyek (PL50 modell) és Tychem® F kötények (PA30L0 modell) a nemrégiben minősítést szerző termékek közé tartoznak, melyeket a növényvédőszerekkel dolgozók védelme érdekében lehetőleg 4. típusú, teljes testet fedő vegyvédelmi kezeslábassal együtt kell használni.

Veszélyes növényvédőszerek

A kártevők ellen bevetett növényvédőszerek használata az integrált gazdálkodás elválaszthatatlan része. Ezek az anyagok azonban komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a szereket kezelő dolgozók számára.

A szennyeződés kockázata különösen magas azoknál, akik ezen anyagokkal közvetlen kapcsolatba kerülnek például az előkészítés, a keverékek kiszórása, a berendezések tisztítása vagy kiürítése során, illetve amikor szórás közben valamilyen probléma adódik.

A kitettség veszélyének elkerülése érdekében a hatóságok a következő intézkedéseket javasolják:

•           Válassza a legkevésbé veszélyes és az elvárt eredmény eléréséhez legmegfelelőbb növényvédőszert (gombaölő, riasztószer, rovarirtó stb.).

•           Ellenőrizze és olvassa el a használt termék címkéjét és biztonsági adatlapját, különös tekintettel annak alkalmazással kapcsolatos óvintézkedésekre és tárolásra vonatkozó részére.

•           Rendszeresen viselje a megfelelő személyi védőfelszereléseket a kezelés előkészítése során (kesztyű, védőszemüveg, maszk, víz- vagy vegyszerálló kezeslábas, bakancs stb.).

A DuPont megoldása a védelemre

A növényvédő szereknek való korlátozott kitettség elleni védelemhez a DuPont 4. típusú védőruha, amilyen például a Tyvek® Classic Plus kezeslábas védőruha, illetve Tychem® F kötény vagy Tychem® F köpeny kombinációját javasolja. A Tychem® F kiegészítők arra szolgálnak, hogy a veszélyes folyadékoknak legjobban kitett testrészeket védjék a szennyeződéstől. A kitettség jellegének megfelelő részleges testvédelem, illetve a termék anyagának és/vagy varrásainak áteresztés elleni megfelelő védőteljesítményének meghatározásához kockázatelemzést kell végezni.

Ezekkel a kiegészítőkkel megteremthető az optimális egyensúly a veszélyes anyagnak leginkább kitett testrészek védelme és kényelme között. A Tychem® F egy vegyvédelmi ruhákhoz használt anyag, mely megfelel az EN 14605 szabvány előírásainak (részleges testvédelem, 3. típus), és védelmet nyújt számos szerves és nyomás alatti, nagy koncentrációjú szervetlen vegyszerrel szemben, kopásálló és kényelmes.

A kiegészítők egyszeri használatra készültek, így minden alkalommal maximális védelmet tudnak biztosítani. Ezek a tartós használatra szánt, pamut vagy poliészter anyagú kezeslábas védőruhákkal ellentétben – melyek mosás után újra használhatók – idővel veszíthetnek védőképességükből. A DuPont kiegészítőket emellett kifejezetten úgy tervezték, hogy beltéri és kültéri használatra is alkalmasak legyenek, így pl. hirtelen széllökések esetén is megbízhatóan védenek.

A mezőgazdaságon kívül

Az újonnan minősítést szerzett Tychem® C és F védő kiegészítők vegyvédelmi öltözékkel együtt használva számos felhasználási területen tudnak fokozott védelmet nyújtani a veszélyes anyagoknak leginkább kitett testrészeken. Ideálisak laboratóriumi, vegyipari, nukleáris és gyógyszeripari felhasználásra, festőműhelyekben, illetve bizonyos tisztatéri környezetekben is. Beszerezhetők többek között szűk szabású ujjak, normál kötények, hátul megköthető ujjas kötények (a műtősköpenyekhez hasonló kialakítással), illetve csúszásgátló talppal ellátott bakancsvédők is.