A DuPont vegyvédelmi ruhái megfelelnek a szigorú francia követelményeknek

A francia munkaügyi minisztérium által végeztetett tesztek következtében öt gyártó kényszerült arra, hogy vegyvédelmi ruháit kivonja a francia piacról. A teszteken minden DuPont termék jól szerepelt.

2009-ben a francia munkaügyi minisztérium a francia környezet- és foglalkozás-egészségügyi felügyelettel (AFSSET) együttműködve egy ellenőrző kampány keretében vizsgálta a védőruhák megfelelőségét – egyrészt a dolgozók bizonyos vegyi anyagokkal szembeni védelme szempontjából, másrészt, hogy teljesítik-e az EU 89/686/EEC direktívájából a francia munkatörvénybe átültetett, személyi védőfelszerelésekre vonatkozó előírásokat.

A francia munkaügyi minisztérium által számos forrásban közzétett vizsgálati eredmények riasztó adatokról számoltak be. A tesztek tízből nyolc ruhánál mutatták ki, hogy a dokumentációjukban állítottaknál gyengébb áteresztési teljesítménnyel rendelkeznek, és gyakran a jogszabályi előírásoknak sem feleltek meg.

Az egyik gyártó, amelynek ruhái nem teljesítették a megadott követelményeket, önként visszavonta termékeit. Mások a termékek vállalt teljesítményértékeit csökkentették a mért eredményeknek megfelelően. Két vezető gyártó termékeit pedig kitiltották a francia piacról. A miniszteri tiltásban ezeknél a termékeknél azt is kifogásolták, hogy a gyártás során alkalmazott minőségbiztosítási rendszer sem felelt meg a személyi védőfelszerelésekről szóló direktíva 11. cikkében előírtaknak.

A DuPont termékeit nem kell kivonni a piacról

A DuPont műszaki szakemberei szintén meghívást kaptak a felügyeleti és megfelelőségi ellenőrzések eredményeinek értékelésére. A kampány vezetőjének tájékoztatása szerint a nem megfelelő műszaki teljesítményt nyújtó termékek között egyetlen DuPont-termék sem szerepelt.

Ebből adódóan a DuPont-nak nem kell jelentősebb változtatásokat eszközölnie a termékeken. A találkozón azonban sor került a DuPont termékek használati utasításainak átdolgozására, hogy a helytelen használatból vagy az utasítások nem megfelelő értelmezéséből adódó kockázatok is csökkenthetők legyenek.

A termékek piacra kerülésekor a DuPont szigorú felügyeleti és átfogó vizsgálati eljárásokkal biztosítja az előírások szerinti minőség-ellenőrzést, illetve ellenőrzi a termékek teljesítményét és megfelelőségét.