Tyvek® 800J a légáteresztő, folyadékzáró védelemhez

A védőszövetek és -ruházatok műszaki fejlesztését, nagyon helyesen, a teljesítmény határozta meg. Azonban az ipari, egészségügyi és környezeti kockázatok többségéhez már rendelkezésre áll kellően hatékony védelem, így egyre nagyobb hangsúly kerül a biztonsági ruházatok és kiegészítők viselhetőségére. Az új Tyvek® 800J korlátozott felhasználású vegyvédelmi ruházat a Tyvek® szövet jó szellőzését egyesíti a túlnyomásos víz- és vízbázisú vegyszersugarak elleni, Type 3 besorolású védelemmel.

BELÉPÉS A KOMFORTZÓNÁBA

A mindennapos egészségügyi és biztonsági megfelelőség témakörében a dolgozók kényelme a személyi védőfelszerelés (PPE) helyes használatát meghatározó egyik legfontosabb „emberi tényező”. A kényelmes és jól illeszkedő ruházat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A nem megfelelő személyi védőfelszerelés megfigyelt eseteinek nagy részében nem a védelem hiánya okozza a problémát, hanem egyszerűen az, hogy a dolgozók helytelenül vagy egyáltalán nem használják a biztosított védelmet. Ott pedig, ahol a személyzet viseli a megfelelő felszerelést, ha az nem illeszkedik vagy nem kényelmes, akkor gyakran helytelenül alkalmazzák.

NINCS SZÜKSÉG TÚLBIZTOSÍTÁSRA

A többletvédelem ugyanolyan veszélyes lehet, mint az elégtelen védelem, mivel arra ösztönzi a felhasználókat, hogy kikerüljék a védelmet vagy helytelenül alkalmazzák azt. Ennek oka az, hogy az alaktalan, ormótlan, túlságosan szoros, nagyon bő, túl nehéz vagy túl meleg munkaruhát alkalomadtán elkerülik vagy kidobják. Előfordulhat, hogy megfelelően felveszik a munkakezdéskor, de ahogy telik az idő, ahogy nő a környezeti hőmérséklet, ahogy fárad a dolgozó, amikor pontos műveletet igénylő feladatok fordulnak elő, illetve a dolgozónak csúszó vagy más nehezen végrehajtható mozgást kell végrehajtania, a dolgozók gyakran kísértést éreznek valamilyen módon könnyíteni a gyenge minőségű felszerelésen, vagy akár teljesen megszabadulni attól.

AZ OPTIMÁLIS EGYENSÚLY MEGTALÁLÁSA

A felszerelés ilyen helytelen használata lehet csupán pillanatnyi mulasztás, de ennyi is elég lehet a dolgozó szennyeződéséhez, illetve ez  olyan újabb eseményt vagy sérülést okozhat, amely bekerül a munkahelyi baleseti statisztikába*. A fáradtság, a korlátozott mozgás, a bosszantó anyagsuhogás, a csökkent koordináció, a korlátozott látás és a gyenge tapintási érzékenység csak néhány azon okok közül, amelyek miatt a dolgozók lemondanak a védőfelszerelésről, vagy helytelenül használják azt. A megoldás kulcsa az optimális egyensúly megtalálása a kényelem és a védelem, a biztonság és a termelékenység, az illeszkedés és a használhatóság között. 

Ma már mindez megvalósítható. 

KETTŐ AZ EGYBEN VÉDELEM

Az ergonomikus tervezésű, munkakörülményekhez igazított, beépített kényelmi funkciókat kínáló, felhasználóbarát anyagokból készített személyi védőfelszerelést nem fogják az öltözőszekrényben hagyni. Az új Tyvek® 800J vegyvédelmi ruházat nagy teljesítményű Tyvek® kezeslábas kiemelkedő kényelmet kínál viselőjének, egyúttal olyan szintű védelmet nyújt túlnyomásos folyadéksugarak ellen, amelyet rendszerint csak a vízálló bevonatú vegyvédelmi ruházatok képesek biztosítani – például a háromrétegű polietilén (PE) kezeslábasok –, ám ezek merevek lehetnek, nem feltétlenül illeszkednek a testhez, ráadásul kifejezetten melegek lehetnek. Ez az első Tyvek® anyagú, Type 3 besorolású folyadékzáró ruházat, amely azt jelenti, hogy bizonyos helyzetekben két különálló felsőruházatot képes kiváltani, így csökkenti a költségeket. Továbbá a vízálló borítású vagy réteges anyagokkal ellentétben a Tyvek® 800J átereszti a párát, és elősegítheti a hőterhelés kezelésének egyszerűsítését, a viselők elégedettségét, a dolgozók termelékenységét és a viselési idő növelését.

A háromrétegű polietilén, illetve bevonatos szöveteknél mintegy 33%-kal könnyebb, ergonomikus tervezésű Tyvek® 800J ruházatok a jó szellőzésnek és a puha, rugalmas szövetszerkezetnek köszönhetően biztonsági osztályuk és kategóriájuk legkényelmesebb ruházatai közé tartoznak. Ráadásul ez a kényelem nem a teljesítmény vagy a tartósság rovására valósul meg. A Tyvek® 800J áthatolás elleni védelme eléri vagy meghaladja a normál Tyvek®, illetve háromrétegű PE-film anyagokét a Type 6 besorolású referenciavegyszerek esetében, emellett kiváló a szakítószilárdsága, a varratszilárdsága, a hajlítószilárdsága és az átlyukasztásállósága.  Az anyag védelmet nyújt bizonyos alacsony koncentrációjú, vízbázisú vegyszerekkel szemben, és elsőrendű biológiai gátat képez akár 7 kPa értékig a vérből származó patogének ellen.

SZÓRÁSNÁL IS KÉNYELEM

A nagyobb felhasználói elégedettség mellett a Tyvek® 800J másik alapvető jellemzője a túlnyomásos  folyadéksugarak elleni védelem. Járulékos szigetelés mellett** megfelel a Type 3 besorolású folyadéksugártesztnek, és a szokásos polietilénfilmekéhez hasonló szintű ellenállást kínál számos gyakori folyadéksugár nyomásával szemben. A szövet ellenáll a 6 méteres hidrosztatikus nyomómagasságnak.

Ez ideális ruházattá teszi vizes és nedves alkalmazásokhoz, például a következőkhöz:

  • ipari tisztítás
  • csatorna-karbantartás
  • növényvédő és gyomirtó alkalmazások
  • szennyezésmentesítés és fertőtlenítés
  • élelmiszeripar
  • part menti és tengeri környezetek
  • katasztrófaelhárítás

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MINDENRE VÁLASZT KAPOTT, VAGY TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

Védőruházat (vagy bármely más személyi védőfelszerelés) választásakor ne hagyatkozzon egyetlen webhelyre vagy termékismertetőre. A személyi védelem optimális és legbiztonságosabb választásához helytálló megítélés, a kockázat részletes megértése, valamint a személyi védelem alapelveinek, a műszaki szabványok és a felszerelés teljesítményének átfogó ismerete szükséges.

A VÁLASZOK MEGISMERÉSE MOST – SZAKÉRTŐI TANÁCS

A személyi védelem világszerte elismert vezetőjeként a DuPont a felmerülő biztonsági igényeket elégíti ki a leghatékonyabb technológiákkal és újításokkal immár több mint 40 éve. A DuPont személyi védelmi ágazata átfogó támogatást kínál a védőruházat kiválasztásában, a vegyi kockázat felmérésében, valamint a védőruházat használatára vonatkozó képzésben. Testreszabott kiválasztási szolgáltatás áll rendelkezésre az összes Tyvek® és Tychem® védőruházati termékhez.

 

*Az Egyesült Királyság Health & Safety Executive testületének jelentése szerint 2011/12-ben 27 millió munkanap esett ki a munkával kapcsolatos betegség és munkahelyi sérülés miatt. Ugyanebben az időszakban 1 millió egészségügyi és biztonsági eseményhez tartozó esetet jelentettek, ezek többsége sérülés volt. A munkahelyi sérülések és betegségek mintegy 13,8 milliárd fontba kerültek 2010/11-ben.

**  A kézelők, a bokarészek, a csuklya és a cipzárvédő kiegészítő szigetelése szükséges a Type 3 besorolású folyadékzáráshoz.