Védekezés a repce rovar kártevői ellen

osr_01_690x345

A rovarok elleni hatékony védekezés alapja repcében az előrejelzésre alapozott kezelések pontos időzítése. Nem tanácsos a rovarok elleni kezelés idejét csak azért eltolni, hogy egy másik technológiai elemmel (pl. gyomirtással) egyszerre végezhessük el.  Pontos időzítés esetén is előfordul, hogy egy termesztési ciklusban 4-5 rovarölőszeres beavatkozásra van szükség.

A kora tavasztól folyamatosan betelepedő ormányos fajok közül a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) okozzák a legjelentősebb gazdasági kárt. Károsításukkal csökkentik a termés mennyiségét és utat nyitnak gombás fertőzéseknek.

A tavaszi első védekezés csak olyan készítménnyel hatásos, amely megfelelő gázhatással és tartamhatással rendelkezik valamint hideg időben is kifejti a hatékonyságát.

Nurelle D
Tavasszal a legnagyobb felületen alkalmazott rovarölőszer

A Nurelle D kifejezetten a repcére optimalizált kombináció, a benne található két hatóanyag egymás hatását erősíti. A cipermetrin taglozó hatása révén az imágók már 1-2 órán belül elpusztulnak, míg a klórpirifosz-etil 7-10 napos biztos rovarírtó pajzsként is működik.

Szárormányos bogár imágójának tojásrakasi helye a repce szárán

Szárormányos bogár lárvájának kártétele szárban

A Nurelle D felhasználásának előnyei

• A Nurelle D a legegyszerűbben felhasználható rovarölő szer a repcében. Nincs szükség csomagok megvásárlására, mivel a kiszerelés (1 és 5 literes) lehetővé teszi akár 1,5 ha mennyiség megvásárlását is.

• A Nurelle D-ben lévő két hatóanyag szinergista hatása révén biztosítja a legjobb hatékonyságot a repce kora tavaszi kártevői ellen. A benne lévő cipermetrin hűvösben is hatékony, míg a klórpirifosz-etil alacsony hőmérsékleten is begázosodik és a rejtett helyen megbúvó rovarokhoz is eljut.

• A kora tavaszi, hűvös időjárási körülmények (+4-5 oC) között végzett kezelésre a legalkalmasabb készítmény. A benne lévő piretroid hűvösben is hatékony, a klórpirifosz-etil pedig a levelek vastag viaszrétegében megkötődve hosszú tartamhatást biztosít.

• A Nurelle D közvetetten csökkenti a fómás szárfertőzöttséget, mivel a Nurelle D megakadályozza az ormányosok kártételét (sérülések a növény szárán) és a repce jobb egészségi állapota révén ellenállóbb lesz a fómás megbetegedésekkel szemben. Kiválóan keverhető a fóma elleni egyik legjobb készítménnyel, az Acanto® Plus-al.

„Minden rovarölő technológia annyit ér, amennyi Nurelle D van benne”.

A weboldalon található információk kizárólag  tájékoztató jellegűek. A termékek használatának részletes ismertetésében minden esetben a termék címkéje az irányadó.