A DuPont™ Tyvek® és DuPont™ AirGuard® membránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések (GYIK)

A DuPont™ Tyvek® és DuPont™ AirGuard® membránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

 
 

TYVEK® TETŐMEMBRÁNOK – GYIK

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® páraáteresztő tető-alátéthéjazatok csak magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® alátéthéjazatot?

A szél-és vízzáróság érdekében ajánlott. Egyes országokban ez alacsony lejtésű tetők és zord éghajlat esetén kötelező, valamint akkor is, ha a tető az építés során fedés nélkül marad. Az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárása minden esetben növeli az épület védelmét. A helyi szabályokat kell alkalmazni.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Az áthatolásokat és átlapolásokat azonban az esőbeszivárgás megakadályozása érdekében ragasztószalaggal le kell zárni.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt (80 g/m2 egységsúlytól fölfelé) ilyen esetben Tyvek® akrilalapú szalaggal le kell zárni. Amennyiben a tető lejtése 5 fokkal vagy ennél nagyobb mértékben elmarad a cseréphez ajánlottnál, a Tyvek® Supro használata szükséges. Általánosságban elmondható, hogy nem lehetnek olyan helyek a membránon, ahol a víz hosszú ideig képes megmaradni. 

Beengedhető-e a Tyvek® alátéthéjazat alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre'. Ez egy UV-álló eresztakaró lemez, amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

Tyvek® tetőmembránok 

 

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal való lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül, közvetlenül a deszkázatra?

Igen, de csak 80 g/m2 egységsúlytól fölfelé. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (PFR) a Tyvek® páraáteresztő alátéthéjazat alkalmazásakor?

Az épületbelső lehető legjobb légzárásának és nedvesség elleni védelmének biztosítása érdekében minden esetben ajánlott PFR beépítése.

 

FALMEMBRÁNOK–GYIK

Témák:

 

Leggyakoribb kérdések

Hová kerül a Tyvek® páraáteresztő alátétréteg?

Falak esetében a külső burkolat/téglázat alá.

Mi a Tyvek® páraáteresztő alátétréteg funkciója?

A Tyvek® páraáteresztő alátétrétegek segítenek megóvni a szerkezetet és a hőszigetelést a külső nedvességtől és a kondenzációtól. Segítenek továbbá biztosítani az épület szélállóságát és csökkenteni a konvektív hőátadásból eredő hőveszteséget.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® páraáteresztő alátétrétegek csatlakozásait?

Nem, de ajánlott megtenni a lehető leghatékonyabb szélzáróság biztosítása és az épület konvektív hőátadásból eredő hőveszteségének csökkentése érdekében.

Szükség van-e szellőző légrésre a Tyvek® falmembrán külső oldalán?

Igen, azért, hogy a pára kívülre távozhasson. A légrés szellőzhet természetes úton a burkolatelemek/csempék illesztéseinél, vagy szellőztethető szellőzőtéglák, szellőzőnyílások stb. segítségével.

Beépíthető-e a Tyvek® falmembrán közvetlenül a burkolat vagy vakolatrendszer alá?

Igen, de ilyenkor a membrán lélegzőképessége kevésbé érvényesül. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Tyvek® Solid Silver alkalmazásakor a hőtechnikai előnyök érdekében légrést kell biztosítani a fémezett oldalon.

Beépíthető-e a Tyvek® falmembrán elválasztó rétegként folytonos fémlemez mögé?

Igen.

Fedetlenül hagyható-e a Tyvek®páraáteresztő alátéthéjazat a külső burkolat felhelyezése előtt?

Igen, 4 hónapig, feltéve, hogy a membrán megfelelően rögzített, és így védett a szélkárokkal szemben. Az áthatolásokat és átlapolásokat ragasztószalaggal le kell zárni a víz beszivárgásának megakadályozására.

Tyvek® Solid Silver

Miért ajánlott a Tyvek® Solid Silver használata?

A külső nedvesség, a kondenzáció és a szél bejutása elleni védelmen túlmenően a Tyvek® Solid Silver számottevően csökkenti a sugárzásból eredő hőveszteséget is. A nyári időszak kellemes belső hőmérsékletének eléréséhez is hozzájárul. A Tyvek® Solid Silver mindkét oldala működik.

Melyik oldalának kell befelé-kifelé néznie?

A Tyvek® Solid Silver membránt úgy kell beépíteni, hogy fényes ezüstszínű oldala nézzen a légrés – általában a burkolat alatt lévő külső légrés – felé.  A hőtechnikai előnyök a légrésnek és a Tyvek® Solid Silver alacsony sugárzóképességű felületének kombinációjából adódnak.

Tyvek® Supro

Használható-e a Tyvek® Supro falrendszerekben páraáteresztő alátéthéjazatként?

Igen, a Tyvek® Supro a lélegző membránok EN13859-2 szabvány szerinti valamennyi jellemzőjével rendelkezik. Extra-erős szerkezete miatt „univerzális alátéthéjazatnak" tekinthető.

DuPont™ AirGuard® Smart

Mire való a DuPont™ AirGuard® Smart?

A DuPont™ AirGuard® Smart egy erős, könnyű és rugalmas lég- és párafékező réteg (PFR) változó párafékezéssel, ami azt jelenti, hogy a vízpára átjutását a környezettől függő mértékben képes gátolni. Amennyiben a szigetelésben nedvesség található, a DuPont™ AirGuard® Smart párafékező tulajdonsága csökken, így a pára visszajut az épület belsejébe. Szélsőséges esetben a párafékezés mértéke akár sd=0,05 m értékig is csökkenhet. Ha a szerkezet száraz és az épület páraszintje stabil, a DuPont™ AirGuard® Smart hagyományos PFR-ként funkcionál.

DuPont™ AirGuard® Sd5

Mire való a DuPont™ AirGuard® Sd5?

A DuPont™ AirGuard® Sd5 egy belső membrán, amelyet a gipszkarton-réteg stb. alá kell beépíteni. Az összes csatlakozás ragasztószalaggal való lezárását követően gátolja a konvektív hőátadásból eredő hőveszteséget, és kellő párafékezést biztosít az épületelemek szárazon tartásához.

DuPont™ AirGuard® Reflective

Mire való a DuPont™ AirGuard® Reflective?

A DuPont™ AirGuard® Reflective 100%-osan légzáró, tetőbe, mennyezetszint alá és falba beépíthető belső membrán. Lécezés alkalmazása esetén (amikor a szigetelés meleg oldalán kábeltérként is használható légrés van) a DuPont™ AirGuard® Reflective számottevő hőtechnikai javulást eredményez a tető- és falrendszerekben. Amennyiben a Tyvek® Solid Silver páraáteresztő alátéthéjazattal együtt használja a terméket, jelentős energiamegtakarítást érhet el.

 

AIRGUARD® LPFR – GYIK

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Mire való a DuPont™ AirGuard® Smart?

A DuPont™ AirGuard® Smart egy erős, könnyű és rugalmas lég- és párafékező réteg (PFR) változó párafékezéssel, ami azt jelenti, hogy a vízpára átjutását a környezettől függő mértékben képes gátolni. Amennyiben a szigetelésben nedvesség található, a DuPont™ AirGuard® Smart párafékező tulajdonsága csökken, így a pára visszajut az épület belsejébe. Szélsőséges esetben a párafékezés mértéke akár sd=0,05 m értékig is csökkenhet. Ha a szerkezet száraz és az épület páraszintje stabil, a DuPont™ AirGuard® Smart hagyományos PFR-ként funkcionál.

Mire való a DuPont™ AirGuard® Reflective? A

DuPont™ AirGuard® Reflective egy 100%-osan légzáró, tetőbe, mennyezetszint alá és falba beépíthető belső membrán. Lécezés alkalmazása esetén (amikor a szigetelés meleg oldalán kábeltérként is használható légrés van) a DuPont™ AirGuard® Reflective számottevő hőtechnikai javulást eredményez a tető- és falrendszerekben. Amennyiben a Tyvek® Thermafort™/ Solid Silver páraáteresztő alátéthéjazattal együtt használja a terméket, jelentős energiamegtakarítást érhet el.

Mire való a DuPont™ AirGuard® Sd5?

A DuPont™ AirGuard® Sd5 egy belső membrán, amelyet a gipszkarton-réteg stb. alá kell beépíteni. Az összes csatlakozás ragasztószalaggal történő lezárását követően gátolja a konvektív hőátadásból eredő hőveszteséget, és kellő párafékezést biztosít az épületelemek szárazon tartásához

 

Miért fontos az épületekben a légzárás?

A szigetelőanyagok hatékonyságát nagy mértékben befolyásolja a levegő áramlásával szembeni védettségük. A levegőszivárgás közvetlen hőveszteséget vagy a szigetelés hatékonyságának csökkenését eredményezi.

A levegő természetes módón a melegebb térből a hidegebb irányába áramlik. A légzáró réteg esetleges szivárgása lehetővé teszi, hogy a kinti vagy benti meleg levegő az épület belsejébe, illetve az épületen kívülre áramoljon, csökkentve ezzel a szigetelés hatékonyságát és rontva a belső hőmérsékleti viszonyokat mind meleg, mind pedig téli hideg időjárási körülmények esetén.

Mekkora sd-érték a megfelelő?

Minél magasabb a PFR sd-értéke (párafékezés), annál nagyobb a szigetelés védelme a meleg és nedves beltéri klímával szemben. Ugyanakkor a PFR magasabb sd-értéke alacsonyabb kiszáradási képességet is eredményez. A nedvesség az építés során többféle módon is felgyűlhet az épületekben, kezelése pedig problémás lehet, akár a nedves technológiák alkalmazásából, akár a tökéletlen részletkialakításból, akár más forrásból származik. A bennmaradó nedvesség azután kondenzációhoz és penészedéshez vezethet, ami rongálja az épületet, és egészségügyi kockázatot jelent lakói számára. A 20 m-nél nagyobb sd-értékű PFR-ek – például polietilén-rétegek – nem igazán tolerálják a kisebb beépítési hibákat sem, és párafékező hatásuk miatt a bennmaradó nedvesség nem tud az építmény belseje felé kiszáradni. Ezért, ha normál szintű a belső páratartalom, és a külső oldalra páraáteresztő membránok kerültek, biztonságosabb lehet alacsonyabb sd-értékű PFR-t beépíteni a belső oldalon.

Nagyon magas páratartalmú belső terek esetén nagy sd-értékű PFR-ek beépítése ajánlott, de csak az építőanyagok kiszáradását követően.

 

 

Lég- és párafékező réteg (LPFR) használata

 

Miért van szükség a lég- és párafékező réteg (PFR) használatára?

Az épületburok légzárása mára – főként az Európai Energiadirektíva által megkövetelt – építéstechnológiai követelmény lett.  Egyszerűen megfogalmazva, a lég- és párafékező rétegek (PFR) segítenek az épület belsejében tartani a kondicionált levegőt, akár meleg, akár hideg levegőről van szó. A membrán sd-értékétől függően a pára vagy nem képes áthatolni a membránon vagy jelentősen lecsökken az áramlása. Ennek révén kezelhetővé válik a penészedés és az épületszerkezetek károsodásának kockázata.

Tyvek® páraáteresztő alátétrétegekkel együtt, 'lezárt', páraáteresztő tető- és falszerkezetek részeként történő használat esetén számottevően nagyobbak a DuPont™ AirGuard® PFR használatának előnyei.

 

Minden esetben páraáteresztő alátétréteggel együtt kell alkalmazni az AirGuard® PFR-eket?

Az AirGuard® PFR-ek leghatékonyabban Tyvek® páraáteresztő alátétréteggel együtt, lezárt, 'páraáteresztő' tetőszerkezet részeként alkalmazhatók. Ilyen alkalmazás esetén a PFR biztosítja, hogy a tetőszerkezet megfelel a 'páraáteresztő és légzáró' tető alapelvének, amely a 'lezárt tető" koncepciójának meghatározó eleme.

Ugyanakkor viszont mind az AirGuard® PFR-ek, mind pedig a Tyvek® páraáteresztő alátétrétegek önállóan is tökéletesen működnek. Ésszerű megoldás az AirGuard® PFR, mint lég- és párafékező réteg használata a konvencionális bitumenes szigetelésű tetők alatt. A kondenzáció megakadályozása szempontjából mindenképpen bizonyos előnyökkel jár az alkalmazása.

 

Mindenképpen szükséges-e párafékező réteg a hideg tetőknél (az alátéthéjazat és a szigetelés közötti szellőzőréssel), illetve a hideg padlásoknál, ahol a szigetelés a mennyezet szintjén található?

Azokban az esetekben, ahol egy konvencionálisan szellőző 'hideg' tetőűr is része a szerkezetnek, a vízpára átjutásának korlátozása segít a páratartalom szabályozásában, még akkor is, ha az elsődleges védelem a szellőzés maga. Ugyanakkor az AirGuard® PFR használatának elsődleges célja az energiamegtakarítás. A hideg szellőztetésű tetőszerkezeteket az energiamegtakarítás érdekében valószínűleg meleg tetőre fogják cserélni a jövőben, és ekkor már problémás lehet a PFR beépítése.

 

Mi a helyzet az ipari tetőkkel? Ezeknél is szükség van PFR-re?

Természetesen. Egyes gyártók ugyan mást állítanak, de a párafékező réteg alkalmazása az épített fém tetőrendszerek túlnyomó többségének esetében rendkívül fontos. Egyes tervezők ugyan eltekintenek a külső páraáteresztő alátéthéjazat alkalmazásától a természetes szellőzésű fém tetőrendszereknél, de nagyon fontos, hogy mindig jelen legyen a szerkezet meleg oldalán egy folytonos légzár a belső atmoszféra megtartása, valamint a páraáteresztés és a konvekció kontrollálása érdekében.

A DuPont nem ajánlja a párafékező réteg mellőzését egyetlen ipar tető esetében sem, mivel a szigetelés kívülről rendszerint párazáró anyaggal le van zárva, a kondenzálódó pára elnyelése pedig csökkenti hatékonyságát. Tehát meg kell akadályozni a pára átjutását a melegebb belső tér irányából. A célra leginkább a 5814X alkalmas, de egyes esetekben a 8407A is jó megoldás lehet.

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.

A Tyvek® tetőmembránokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok építőipari szakembereknek.

Témák:

Leggyakoribb kérdések

Beépíthetők-e a Tyvek® lélegző membránok szellőzés nélküli tető-alátéthéjazatként?

Igen. A Tyvek® lélegző membránok BBA-tanúsítvánnyal rendelkeznek a szellőzés nélküli alkalmazási módok tekintetében. Nincs szükség sem eresz- sem gerincszellőzésre.

Használhatók-e a Tyvek® tetőmembránok új építés és felújítás esetén szellőzés nélkül.

Igen, de figyelni kell a belső rétegek sérülésmentességére, hogy a megfelelő párafékezés biztosított legyen.

Beépíthetők-e a Tyvek® tetőmembránok szellőzésmentes lapostető-rendszerekbe?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok csak szellőzésmentes magastetők esetében alkalmazhatók. Lapostetők esetében a Tyvek® tetőmembránok csak a szigetelés felett alkalmazott védőrétegként vagy a fémlemez és az deszkázat közötti elválasztórétegként használhatók.

Mi a különbség a szellőzés nélküli rendszer és a lezárt rendszer között?

Mindkét rendszer szellőzés nélküli, de a lezárt rendszerben minden átlapolásnál és áthatolásnál, valamint a széleken is ragasztószalagot alkalmaznak. A Tyvek® lezárt tető műszaki leírása a tetőmembrán felett ellenlécezést ír elő.

Le kell-e zárni ragasztószalaggal a Tyvek® membránt?

Nem. A Tyvek® membrán ragasztószalaggal való lezárása opcionális, csak a maximális hőtechnikai hatékonyság szükségessége esetén van előírva.

Ideiglenesen fedetlenül maradhatnak-e a Tyvek® tetőmembránok a cserép/pala felhelyezése előtt?

Igen. Ultraibolya-sugárzással szembeni védettségük miatt a Tyvek® tetőmembránok maximum 4 hónapig fedetlenül hagyhatók. Ez azonban csak a membrán megfelelő rögzítése esetén érvényes.

Használható-e a Tyvek® tetőmembrán olyan magastetőkön, amelyeket az adott cserép, illetve pala vonatkozásában ajánlott minimális lejtésnél alacsonyabb lejtésűként építettek meg?

Igen, de a Tyvek® tetőmembránt ilyenkor két rétegben, lépcsőzetes átlapolással kell beépíteni.

Beengedhető-e a Tyvek® membrán alsó széle a csatornába a konvencionális gyakorlatnak megfelelően?

Nem. Valamennyi tető-alátéthéjazat esetében az a megfelelő gyakorlat, ha az alátéthéjazat a csatorna előtt végződik, és rátakar egy 'szabadalmaztatott ereszvédő eszközre' (BS5534). Ez egy UV-álló eresztakaró lemez – például Tyvek® Eaves Carrier – amely a membrán helyett biztosítja a folyadék csatornába jutását. A tető-alátéthéjazat nem lehet tartósan kitéve közvetlen napsugárzásnak

A Tyvek® tetőmembránok ellenlécezéssel történő használata

Szükséges-e az ellenlécezés, ha a Tyvek® tetőmembrán alátámasztás nélkül a szarufákra kerül?

Nem, feltéve, hogy a Tyvek® membrán kellően belóghat a szarufák közé. Ilyenkor Tyvek® Supro alkalmazása szükséges

A Tyvek® tetőmembránok alátámasztás nélküli alkalmazása esetén a tetőmembrán alatt mekkora légrésre van szükség a belógáshoz?

Körülbelül 10 mm.

Szükséges-e az ellenlécek használata, ha a Tyvek® membrán teljes felületén alátámasztva, közvetlenül a szigetelésre kerül?

Igen. Mint minden tetőmembrán esetében, itt is ellenlécet kell beépíteni.

Alkalmazhatók-e a Tyvek® tetőmembránok belógatásos módszerrel az ellenlécek fölé helyezve?

Igen. Ilyen alkalmazás esetén a Tyvek® Supro használata szükséges.

Elhelyezhetők-e a Tyvek® tetőmembránok az ellenlécek alá?

Igen. Ilyen esetben a membrán feszes lesz, ami szükség esetén lehetővé teszi az átlapolások ragasztószalaggal történő lezárását.

Helyezhető-e a Tyvek® tetőléc és ellenléc nélkül közvetlenül a deszkázatra, ahogyan a konvencionális skót építési gyakorlatban történik?

Igen. A pala a szokásos módon a tetőmembránon keresztül a deszkázathoz rögzíthető. A deszkázatnak 150 mm széles deszkákból kell állnia 2 mm-es hézagolással.

Szükség van-e a lécközök szellőzésére, amikor a Tyvek® tetőmembránt szellőzés nélküli vagy lezárt tetőrendszerbe építik be?

Nem. A cserepek vagy palák közötti természetes légmozgás elegendő ahhoz, hogy a lécközökből a vízpára eltávozzon.

Átjuthat-e a víz a Tyvek® tetőmembránon, amikor azt közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra helyezik?

Nem. A Tyvek® lélegző tetőmembránok 100%-osan vízállóak, ugyanakkor páraáteresztők, tehát a víz akkor sem hatol át rajtuk, ha közvetlenül a szigetelésre vagy a deszkázatra kerülnek. Figyelmet kell viszont fordítani arra, hogy a membrán fölé elhelyezett ellenlécek szorosan legyenek rögzítve.

Lég- és párafékező rétegek (LPFR-ek)

Szükség van-e lég- és párafékező rétegre (LPFR), amikor a Tyvek® lélegző membránt szellőzés nélküli rendszerben alkalmazzák?

LPFR-t minden magas páratartalmú tér fölé be kell építeni, függetlenül attól, hogy szellőzik a rendszer vagy sem. Különösen érvényes ez fürdőszobák és konyhák, valamint uszodák és szaunák esetében.

Az alacsony páratartalmú terek, például irodák esetében nem szükséges a LPFR-ek használata, de alkalmazásuk ilyenkor is hatékonyabb légzárást és párafékezést eredményez. Elősegíti továbbá az energiahatékonyság javítását is.

A DuPont™ AirGuard® LPFR-eket Tyvek® lélegző membránnal való együttes használatra tervezték. A páratartalomtól, a tető lejtésétől és típusától függően számos lehetőség közül lehet választani.