Webhelyünkön cookie-kat használunk, hogy jobb online élményt és szolgáltatást tudjunk nyújtani Önnek. Továbblépésével Ön beleegyezik abba, hogy Adatvédelmi nyilatkozatunkkal összhangban cookie-kat használunk.

A USE építészeti iroda építészei új életet leheltek Hackney-be a DuPont™ Corian® anyagból készült új esőfogó burkolattal

DuPont-Tyvek-Mentmore-Terrace
USE építészeti iroda, London Hackney. Fotó: James Dryden, DuPont™ Corian®, minden jog fenntartva.

Az USE építészeti iroda jellegzetes új lakóépületet alkotott London egyik olyan városrészében, amely jelentős megújuláson esik át. A büszke és hibátlan Mentmore Terrace épület a London Fields viktoriánus korabeli vasúti alagútja mellett lenyűgöző kiegészítője a helyi környezetnek – és a szomszédos épületek lakóit – az építész szerint – azzal nyűgözi le, hogy a sima, világos és elegáns burkolatával enyhén visszatükrözi a fényt.

Jo Hagan építészmérnök, aki évek óta nagy örömmel vesz részt az olyan városrészek átformálásában, mint Hackney, ahol ő maga is él, a projekt koncepcióját így írja le: „A dizájn bizonyos mértékig kétségtelenül a Bauhaus építészeti stílus előtt tiszteleg, és a homlokzat, valamint a homlokzat és annak kapcsolata az ablakokkal és az erkélyekkel jelenti az egyetlen dekorációt. A koncepciót Raymond Bradbury Fahrenheit 451 című könyve inspirálta, amiért 4:5:1-es arányt alkalmaztunk a különböző panelek kialakításakor.“

 

„Mindig is szerettem volna Corian® anyaggal borítani egy épületet – magyarázza Jo –, de sok képzelőerőre volt szükség, mert ilyen nagy léptékben még soha nem használták a Coriant az Egyesült Királyságban. A 4:5:1-es arány lehetővé tette, hogy bizonyos mértékig gazdaságosan építkezzünk, és hogy vizuálisan megtörjük ezt az egyébként igen egyszerű szerkezetet. A dizájn egyszerre absztrakt-esztétikus és gyakorlatias, hiszen a vízszintes elemek nagyobb változatosságot jelentenek, és a beárnyékolt hézagok erősebb mintázatot adnak, ugyanakkor messziről az épület egyetlen szilárd tömegnek tűnik.“

A DuPont™ Corian® egyes paneleit, amelyekből a homlokzatot alakították ki, a spanyol Urbana Exteriores kitűnő szakmai tudással rendelkező szakemberei állították elő és szerelték fel egy Hilti keretre a Kiel rögzítőrendszer használatával. A szerkezet kihasználja felszerelt a DuPont™ Tyvek® UV homlokzat előnyeit is, amely annak a híres, továbbfejlesztett lélegző membránnak egy változatából készült, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy az építészek nagyobb szabadságot élvezhessenek a dizájn kialakításakor, illetve megbízhatóbb védelmet nyújtson és jobb legyen az energiafelhasználása a nyitott illesztésű burkolattal ellátott homlokzattal rendelkező épületeknek.

A fenntarthatóság valóban a tervezés egyik legfontosabb szempontjává vált, amit igen magas U értékekhez alakítottak ki. Az épületben hőcserélő rendszer forgatja vissza a levegőt, és a rácsokat közvetlenül a DuPont™ Corian® panelekbe vezették ki, hogy ezzel is elősegítsék ezt a folyamatot. „A mai építészet a technológiától válik radikálissá – jelenti ki Jo –, az épület külső rétegét használjuk a hő megtartásához, ami az ágazat leleményességéről tanúskodik.“

Ahelyett, hogy az egyik élénk fehér színt választotta volna a Corian® kifinomult színpalettájáról, Jo egy leheletnyi színt vitt az épületbe a Private Grey szín használatával; ez a diszkrét színárnyalat a változatos angliai fényviszonyokkal együtt változik, igen kifinomult szín, amely Jo Hagan szerint „olyan benyomást kelt, mintha az épület lebegne“.