Munkavégzés azbeszttel

AZBESZT – EGY TERMÉSZETES ROST

Az azbeszt anyagot számos kedvező tulajdonsága miatt nagy mennyiségben alkalmazták, mielőtt kiderült volna, hogy erősen mérgező. Európában 2005 óta tilos használni, de a mai napig rengeteg épületben és gépben megtalálható. Az ilyen környezetben dolgozók védelmére a DuPont™ Tyvek® anyagól készült kezeslábas védőruhák tartós, kényelmes és strapabíró megoldást tudnak nyújtani az azbesztszálakkal szemben.

Az azbeszttel kapcsolatos veszélyek ismertetése

Az azbeszt több, természetben előforduló szálas szilikát ásvány közös elnevezése. Az azbesztrostok nagyon jó hőállóságúak és erősek, ezért hosszú éveken keresztül használták fel hőszigetelő anyagok előállítására, például bélésekhez és borításokhoz, padlólapokhoz, tetőfedéshez, azbesztcement termékekhez, elektromos szigetelőanyagokhoz, valamint járművek tengelykapcsoló- és fékbetétekhez.

Mivel az azbeszt rendkívül morzsalékony anyag, annak mikroszkopikus rostjai kisebb vagy nagyobb mennyiségben a levegőbe kerülhetnek. Az azbesztrostok belélegzésének komoly egészségügyi hatásai vannak, többek között azbesztózist, tüdőrákot és mezoteliómát okoz.

A skandináv országokban 1970 és 1980 között tiltották be a használatát, melyet az 1990-es években az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is követett. Az Európai Unió 2005. január 1-étől az 1999/77/EK irányelvben tiltotta be az azbeszt összes felhasználási módját mind a 27 tagállamában. Ennek ellenére azonban az azbeszt még sok épületben és szerkezetben jelen van.

Az épület-karbantartással foglalkozó dolgozók esetében nagy a kockázata annak, hogy az épületek szigetelésén vagy ipari létesítményeken, például csöveken, tetőkön, falakon végzett munka során azbesztrostokkal kerülnek érintkezésbe.

A kockázat minimalizálása az azbeszttel végzett munka során

Az Európai Tanács munkavállalók munka közbeni azbesztterheléssel kapcsolatos kockázatokkal szembeni védelméről szóló 83/477/EGK irányelve és annak módosításai kifejezetten az azbeszttel kapcsolatba kerülő dolgozók védelmével foglalkozik.

A tagállamok ezen irányelv rendelkezéseit átültették saját nemzeti jogszabályaikba, és esetenként további követelményeket is támasztottak. Nézzen utána, hogy országában milyen jogszabályok vannak érvényben a személyi védőfelszerelések használatára vonatkozóan!

Mielőtt bármilyen munkához hozzálátna, átfogó kockázatfelmérést kell végezni, és megelőző intézkedéseket kell meghatározni. A munkáltatónak meg kell oldania a szükséges organizálást, biztosítania kell a megfelelő eszközöket (a megfelelő védőfelszerelést is beleértve), a biztonságos munkamódszereket, a képzést, a tájékoztatást és a felügyeletet. A megfelelő személyi védőfelszerelés általában egy légzőkészülékből, kezeslábas védőruhából, kesztyűből és biztonsági bakancsból áll.

A megfelelő védőruházat kiválasztása

Az átszennyeződés elkerülése érdekében – például amikor a dolgozó bőrére vagy alsóruházatára tapadt azbesztrostok átkerülnek egy szennyezésmentes helyre, majd ott leválnak és belélegezhetővé válnak – a kezeslábas védőruháknak nagyfokú védelmet kell nyújtania a levegőben lévő részecskékkel szemben (III. kategória, 5. típus). Meg kell felelniük az alábbi követelményeknek:

  • Nagyfokú védelmet kel nyújtaniuk a részecskékkel szemben (anyag, varrások)
  • Sima felülettel kell rendelkezniük, hogy meggátolják a részecskék rátapadását a ruházatra
  • Szorosan kell illeszkedniük a kéz és a láb nyílásánál (rugalmas mandzsetta és bokarész)
  • Kompatibilisnek kell lenniük a többi személyi védőfelszereléssel (maszkok, védőszemüvegek, kesztyűk)
  • Kényelmesnek kell lenniük és nagy mozgásszabadságot kell biztosítaniuk

Az érvényben lévő nemzeti szabályozások ennél azonban még többet követelhetnek: A 2013. március 15-én hatályba lépett, 2012-639 számú új francia rendelet például egyszer használatos, legalább 5. típusú védelmi szintnek megfelelő, átragasztott tűzött varrással vagy hegesztett varratokkal ellátott ruházat viselését írja elő. Sőt, bizonyos azbesztmentesítési tevékenységek vonatkozásában könnyű vagy erős folyadékpermetnek is ellenálló védőöltözék használatát is megköveteli (III. CE-kategória, 3. és 4. típus).

DuPont™ Tyvek® – Tartós és strapabíró védelem a finom részecskék és rostok ellen

A DuPont™ Tyvek® anyagból készült termékek, mint a Tyvek® 600 Plus és a Tyvek® 500 Xpert, kiváló védelmet nyújt a levegőben lévő részecskékkel szemben (5. típus).

Más 5-ös típusú, mikroporózus filmből (MPF) és SMS (fonott/olvasztva fúvott/fonott) technológiával készült termékekkel összehasonlítva a Tyvek® anyagból készült modellek jelentősen alacsonyabb, 1%-nál kisebb EN ISO 13982-2* szabvány szerinti átlagos összes beszivárgási (TILA) értéket tudnak felmutatni. Az 5. típusú termékek esetében a szabvány 10 vizsgált öltözék közül 8-nál megengedi a legfeljebb 15%-os beszivárgást.

Az EN 1073-2** szabvány a teljes öltözékbe bejutó részecskék mennyiségét hasonlítja össze. A mérések eredményét az öltözék névleges védelmi tényezője (NPF) fejezi ki. A Tyvek® 600 Plus és a Tyvek® 500 Xpert teljesíti a 2. osztály követelményeit (NPF > 50), míg más 5. típusba tartozó védőruhák csak az 1. csoportba sorolhatók (lásd táblázat).

Mivel a Tyvek® anyag szerkezete nem szövött, tartós védelmet nyújt a levegőben lévő részecskékkel, illetve számos vízbázisú szervetlen vegyszerrel szemben, és védőteljesítménye még akkor is változatlan marad, ha a felső réteg helyenként lehorzsolódik. A mikroporózus filmmel készült termékek esetében a külső védőréteg dörzsölés hatására könnyen sérül, míg a nyitottabb szerkezetű SMS technológiájú anyagok még több részecskét engednek behatolni a ruházatba (lásd táblázat).

A Tyvek® anyag a nagy kopásállósági és szakítószilárdsági tulajdonságain túl könnyű és puha is, továbbá mind a levegőt, mind a párát átengedi, így nagyfokú kényelmet biztosít viselőjének. A sima felületnek és az antisztatikus kezelésnek köszönhetően a Tyvek® anyag megakadályozza, hogy a részecskék a ruhán megtapadjanak.

DUPONT MÁRKÁK

INFORMÁCIÓK ÉS ÖTLETEK

ESETTANULMÁNYOK