A DuPont bemutatja a Tyvek® 500 Xpertet, az 5/6. típus kategóriájának új védelmi szintjét

DPT_EMEA_Tyvek_Classic_Xpert_Application_218x109
DPT_EMEA_Tyvek_Classic_Xpert_Studio_218x109

Genf, Svájc, 2012. november – Akár egy karosszériaműhelyben káros permetekkel végzett munka során, veszélyes anyagok mozgatása közben vagy egy bűnügyi helyszínen történő bizonyítékgyűjtésnél a dolgozóknak professzionális ruházatra van szükségük, mely megóvja őket a különböző szennyezőanyagoktól és részecskéktől. A Tyvek® 500 által nyújtott 18 évnyi sikeres védelem után a DuPont kifejlesztette a kezeslábas védőruhák második generációját, a Tyvek® 500 Xpertetmely az 5/6-os típus kategóriáján belül kiemelkedő védelmi szintet és kényelmet biztosít.

Az új forma és kialakítás kizárja a por 99,2%-át (1), és háromszor több folyadéknak (2) áll ellen, mint elődje. A ruha könnyű és tartós, kialakítása pedig olyan innovatív megoldásokat rejt, melyek kiemelkedő védelmet nyújtanak mind a viselője, mind a folyamat számára. Ennek ellenére a Tyvek® 500 termékkel azonos áron került forgalomba, így a vállalkozások számára is előnyös megoldással a dolgozók a továbbfejlesztett kezeslábas nyújtotta védelemhez juthatnak.

Továbbfejlesztett védelem a folyadékokkal szemben
A szabadalmaztatás alatt álló varrási technológiájának köszönhetően a Tyvek® 500 Xpert kiemelkedő védelmet nyújt viselőjének a folyadékokkal szemben. A DuPont a termék minden részleténél újraértelmezte a védelem fogalmát, és ennek eredményeképpen a Tyvek® 500 Xpert a szigorúbb, 6-os típusra vonatkozó, új vizsgálati eljárás (EN ISO 17491-4:2008 szabvány, A eljárás) követelményeit is teljesítette. A Tyvek® 500 Xpert emellett nagyobb védőteljesítményt mutatott a szigorúbb, 4-es típusú teljes ruhás szórásteszt (EN ISO 17491-4 szabvány, B eljárás) során is. A hagyományos tűzött varrásokhoz képest jelentősen kevesebb folyadékot enged át, így viselője nyugodtabban dolgozhat. Sőt, az új Tyvek® 500 Xpert termék igazoltan védelmet nyújt a fertőző anyagokkal (EN 14126), valamint egyes vízbázisú, alacsony koncentrációjú vegyszer áteresztésével szemben is.

Különleges védelem a részecskék ellen
A DuPont™ Tyvek® rendkívül finom, nagy sűrűségű folytonos polietilén szálakból álló, nem szövött anyagból készül, mely kivételes erősséget és rugalmasságot biztosít. A Tyvek® 500 Xpert emellett hatszor jobban véd a részecskék bejutásával szemben, mint a Tyvek® 500, és tízszer jobb a mikroporózus filmek (1) részecskék elleni védőképességénél. Új mércét állít a részecskebejutás elleni védelem terén, mivel a Tyvek® 500 5%-os és a szokványos mikroporózus filmek 8%-os teljes ruhás beszivárgási értékéhez képest ez a termék csak 0,8%-ot enged át. Az új kezeslábas védőruha a nukleáris részecskék elleni védelem 2. osztályának is megfelel (3).

Innovatív kialakítás, kivételes kényelem és kiemelkedő ellenállás
A Tyvek® 500 Xpert teljes átalakuláson ment keresztül, mely így még nagyobb védelmet nyújt viselőjének. Ezek egyike az új kialakítású csuklya, mely az arcvonalhoz és a nyakhoz tökéletesen illeszkedve csökkenti a kitettség kockázatát, illetve egy hosszabb ujjkialakítás, mely akkor is tökéletesen illeszkedik, ha karjait a feje fölé emeli. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően szükségtelenné váltak a kényelmetlen hüvelykujjhurkok, így nagyobb kényelmet és rugalmasságot tudnak biztosítani. Ahogy azt a felhasználók a kipróbálási időszakban is észreveszik, az új kialakítású ruhák rendkívül ergonomikusak és nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak.

A Tyvek® 500 Xpert beragasztott (nem tűzött), rugalmas csuklórésszel rendelkezik, így a ruha még kevesebb varrást tartalmaz, a csuklórész pedig erősebb és csökkenti a beszivárgás lehetőségét. A ruha erős, strapabíró és kopásálló, mindkét oldalon antisztatikusan kezelt, nem tartalmaz szilikont és rendkívül kis mértékben foszlik. A fejlesztés során a DuPont odafigyelt az ügyfelek igényeire, ezért a Tyvek® 500 Xpert egy nagyobb cipzárhúzót kapott, hogy a ruha kesztyű viselése közben is könnyen nyitható és zárható legyen. A ruhát záró cipzár emellett azt is megakadályozza, hogy a kezeslábas a munka közben véletlenül szétnyíljon. Végül, mivel az anyag a levegőt és a párát is átereszti, a Tyvek® Xpert a kiemelkedő védelem mellett a lehető legjobb szellőzést és kényelmet biztosítja a viselője számára.

Okos csomagolás
A Tyvek® 500 Xpert csomagolása nem csak biztonságosan tárolja a kezeslábas védőruhát, hanem a szakszerű felvételhez és levételhez is segítséget nyújt egyszerű piktogramok formájában. A csomagoláson és a ruha belsejében található, egyértelmű mérettáblázatok és címkék a megfelelő méret kiválasztását segítik. Az új csomagolás továbbá kisebb – kevesebb a hulladék – és egy visszazárható ragasztóréteggel rendelkezik, így a ruha nem sérül, és jó állapotban maradhat. A csomagolás kialakítása a termék bemutatását is megkönnyíti, mivel a csomagolás mostantól bemutatóállványokra is felakasztható.

A DuPont a Tyvek® 500 Xpert minden részleténél újraértelmezte a védelem fogalmát, így a piacon kapható 5/6-os típus kategóriáján belüli kezeslábas védőruhák legújabb fejlesztéseit foglalja magában. A folyadékok és részecskék bejutásával szembeni kiemelkedő védőteljesítménynek köszönhetően a dolgozók biztos tudatában lehetnek annak, hogy a kategória legjobb kezeslábas védőruháját viselik. A CE-követelményeken és a termékfelelősségi ellenőrzéseken túl a DuPont folyamatosan alkalmazza a magas minőségre, az egészség-, biztonság- és környezetvédelemre vonatkozó szabványokat, illetve etikai szabályokat.

(1) Az EN ISO 13982-2 szabvány szerinti, egy művelet alatt bekövetkező teljes beszivárgás (TILE) értéke alapján, a maszknál, a bokánál, a mandzsettánál és a védőfüleknél ragasztott ruhán vizsgálva.
(2) Az EN ISO 17491-4 szabvány A eljárása szerinti alacsony szintű szórásteszt alapján.
(3) Az EN 1073-2 szabvány szerinti, az összes feladat végrehajtása közben bekövetkező beszivárgás (1/TILA) adatai alapján.