DuPont™ Tyvek® ruházat védi a Bénéteau hajógyár dolgozóit

A Bénéteau vállalatnál, a világ vezető hajóépítőjénél a gyártási folyamat minden fázisát kézzel hajtják végre. A kétkezi munkát végzők a feladatnál fellépő veszélyek ellen DuPont™ Tyvek® kezeslábas védőruhákat viselnek.

Több mint egy évszázadon keresztül a Bénéteau halászhajókat és jachtokat készített. Mára hat franciaországi és egy egyesült államokbeli gyártóegységgel a Bénéteau a világ vezető hajóépítőjévé vált.

1884-ben Benjamin Bénéteau hajótervező létrehozta első hajógyárát a franciaországi Saint-Gilles-Croix-de-Vie városban. 1912-ben kifutott első motoros tonhalhalászhajója, amely nagyban hozzájárult a vállalat bővüléséhez. 1964-ben a Bénéteau áttért a jachtpiacra, amelyet többé nem is hagyott el.

A Bénéteau büszke a jól végzett munkára, a jachtozók kiszolgálására és biztonságára összpontosítja figyelmét. A jachtkészítés mellett, amely oroszlánrészt vállal a csoport üzleti életében, a Bénéteau házak, nyaralók és vezetői engedélyt nem igénylő járművek építésére is fordítja erőforrásait.

A személyzet biztonságának fontossága

A Bénéteau a termékek készítéséhez hatalmas mennyiségű poliésztert használ el a sablonokban a hajótest és a fedélzet kialakításához. Christian Cardineau, a Saint-Gilles-Croix-de-Vie városbeli üzem igazgatója különös gondot fordít a biztonságra. Rámutatott arra, hogy „ahogy bővültünk, a dolgozóink biztonsága meghatározó tényezővé vált vállalatunk számára”.

A hajóépítés minden munkafázisát pontos sorrend szerint hajtják végre, az öntő- és a sorjázóműhelyben kezdve, a szerelősoron folytatva, ahol a belső és a külső berendezések felszerelése történik, majd a tesztelődokk következik, és végül az átadási övezet zárja a sort. Minden műveletet kézzel hajtanak végre, a különböző előkészítési fázisok egyike sem lett automatizálva.

Az öntéshez és a sorjázáshoz a vállalat munkavédelmi osztálya kötelezővé tette a védőruhák használatát. Ezek azok a területek, ahol a dolgozóknak nagyszámú kézi műveletet hajtanak végre, és különösen ki vannak téve a porlasztott poliészter szóródásának, illetve a száraz anyag finom részecskéinek.

Az öntőüzemben a dolgozók kivágják a poliészter rostanyagot, majd szórópisztoly segítségével oldószer alapú gyanták bevonatára hordják. Egy másik dolgozó hengerek segítségével kisimítja és megmunkálja a felület minden egyes négyzetcentiméterét. Az öntésnél minden dolgozónak előírás szerint Tyvek® kezeslábas védőruhát kell viselnie.

Az épületeken belüli hőmérsékletet folyamatosan ellenőrzik, hogy szabályozható legyen a nyersanyag, különösen a poliészter képződése. A hőmérséklet a téli 15°C és a nyári 33°C között változik. A dolgozók nagyra értékelik a Tyvek® védőruha könnyű súlyát és jó szellőzését, amely még hőhullámok esetében is lehetővé teszi számukra a különféle feladatok kényelmes végrehajtását.

A sorjázóműhelyben egy másik fontos és kényes műveletet hajtanak végre. Itt a dolgozók olyan száraz anyag finom részecskéivel töltött környezetben dolgoznak, amelyet az öntőüzemből kikerült szerkezetek simításához és kikészítéséhez használt csiszológépek állítanak elő. Legnagyobb mértékű védelem szükséges ezeknél a dolgozóknál, akik Tyvek® ruhájukon kívül védőszemüveget, kesztyűt és légzőkészüléket is használnak.

Bizonyított biztonság

A Bénéteau orvosa, ápolónői és munkavédelmi osztálya által végrehajtott tesztsorozat után DuPont™ Tyvek® ruhákat és karvédőket választottak annak biztosításához, hogy minden dolgozó hatékony védelemben részesüljön a munkával kapcsolatos kitettségek összes típusával szemben.

Dr. Grossin és Guittonneau úr, a Bénéteau vállalatnál a munkavédelmi képzés felelőse, rámutatott: „A rosszul tervezett ruhák érintkezési allergiával kapcsolatos bőrgyulladást okozhatnak a poliésztergyantákat alkotó vegyi anyagoknak való kitettség, illetve a rostszálak és a por okozta mechanikai vagy dörzsöléses irritáció következtében. Ezek az állapotok költséges kezelést igényelnek, és akár több hétig tartó betegállományhoz vezethetnek.”

A DuPont egyéni védőruhák tartós megfelelőségét szigorúan figyelemmel kísérték. A maguk a felhasználók által is nagyra értékelt tulajdonságok közé tartozott a minőség, a tartósság és a kényelem, amely nagyobb mozgási szabadságot biztosít. A ruhákat minőségi termékként elismerve a Bénéteau munkavédelmi osztálya ellenőrzi, hogy azokat minden használat után lecserélik.

Egy eredeti eszköz, a Bénéteau katalógusa

Annak igazolásaként, hogy mennyire fontos az alkalmazottak biztonsága, Guittonneau úr kifejlesztett egy eredeti eszközt a gyártóhelyeken használt összes egyéni védőeszközhöz: ez a Bénéteau által ajánlott egyéni védőeszköz katalógus. Ez az egyedülálló, rendszeresen frissített katalógus tartalmazza az összes elérhető kiegészítőt és referenciát, így segítségével optimalizálhatók a megrendelések.