Az ELAN a DuPont Tyvek® segítségével őrzi meg biztonságát

Tyvek500_Xpert_Elan_5

A szlovéniai ELAN vállalat leginkább síléceiről ismert. Minden idők legeredményesebb sízőjének, Ingemar Stenmarknak köszönhetően – aki a legtöbb alpesi sí világkupa-győzelemmel büszkélkedhet, amit az ELAN formabontó, ívelt carving síléceinek segítségével ért el – az ELAN a világ egyik legjobb sílécgyártójává nőtte ki magát. Az ELAN 2012-ben és 2015-ben is megkapta a leginnovatívabb sportmárkának járó Plus X Award-díjat. A siker az üzleti tevékenység folyamatos bővítését hozta magával, így az ELAN mára a technikaisport-felszerelések és a vitorlás jachtok globális márkájává nőtte ki magát, 85 millió eurós bevétellel és több mint 800 alkalmazottal. Ezenkívül a szélenergia-ipar technikailag fejlett kompozit elemeinek legnagyobb és legjelentősebb gyártója, a Siemens Gamesa úszó szélerőművekkel foglalkozó részlegének fontos beszállítója és kutatás-fejlesztési partnere.

 

Szélenergia-részleg

Minden héten kettő vagy három – egyenként 12 méter hosszú, 6 méter átmérőjű és kb. 9 tonna súlyú – szélturbina-borítólemezt indítanak útnak az ELAN telephelyéről. 4 tehergépjárműre van szükség ahhoz, hogy a borítólemez minden részét el tudják szállítani. Évente nagyjából tízszer részlegesen lezárják az autópályát az 50–100 méter hosszú, tehergépjárművekkel szállított öntőformák miatt. Évente több mint 10 000 gyökér részt gyártanak, mindegyik 70–90 réteg üvegszállapból áll, amelyeket ezután Dánia, Anglia, Kína, Marokkó és a világ más részeinek lapátgyártó létesítményeibe szállítanak.

Gyártási folyamat

A szélenergia-részleg termelési területe több mint 10 000 négyzetméteren terül el. Begunje na Gorenjskem faluban található, ahol lenyűgöző kilátás nyílik a szlovén Alpokra. A kompozitok gyártása során minden dolgozó figyelmére szükség van, mivel a kompozit elemek helyes működéséhez szükséges megfelelő mechanikai tulajdonságok elérése érdekében a szállapokat óvatosan impregnálni kell gyantával. A kézi felvitel, ami azt jelenti, hogy a gyantát egy dolgozó viszi fel ecsettel vagy hengerrel, a legáltalánosabb alkalmazási mód, mivel nem szükséges hozzá nagy felszerelés. Az ELAN csak a gyökér részek gyártása során alkalmazza ezt. Mivel azonban a dolgozók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a gyanta alkotóelemeivel, egy technikailag fejlett, ún. zárt forma technológia kifejlesztésén dolgoznak. Másrészről viszont a szélturbina borítólemezének kompozit elemeihez az ELAN poliésztergyantát használ, ahol általában VOC-kibocsátás történik. Ezért az ELAN már több éve egészségesebb és környezetkímélőbb vákuuminfúziót alkalmaz.

Előtérben a dolgozók biztonsága

Vannak olyan dolgozók, akik a kompozitok gyártása során kapcsolatba kerülnek a gyanta összetevőivel, a szálak felvitelének megszárítására használt permet vagy a munka befejezésekor keletkező üvegszálpor összetevőivel. A kompozit termékek fő összetevői irritáló hatásúak, valamint foglalkozási allergének. Az üvegszálak bőrrel való érintkezése továbbá irritációt okozhat.  A dolgozók testét ezért védeni kell az irritáció és az allergiát kiváltó anyagok ellen. „Nálunk a munkahelyi biztonság áll mindenek felett” – mondja Igor Zupan, az ELAN szélenergia-részlegének kutatás-fejlesztési igazgatója.

DuPont-megoldások

Ezt szem előtt tartva az ELAN által használt egyedi termékek anyagbiztonsági adatlapját figyelembe kell venni. Továbbá rendszeresen fel kell mérni a munkavégzés során felmerülő veszélyeket, a munkahelyi kockázatokat, valamint ellenőrizni kell a kitettség mértékét. Ezzel párhuzamosan az ELAN jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb kezeslábast biztosítsa a dolgozóinak. Ezek pedig a DuPont Tyvek® 600 Plus és a DuPont Tyvek® 500 Xpert kezeslábas védőruhák. Igor Zupan szerint a DuPont-nal való együttműködés fő okai: „a technikai szakértelem, tudás, megfelelő képzések, valamint a DuPont védőruházatának biztonságos felvételére és levételére kapott tanácsok.” Hozzátette még, hogy a DuPont egy világszerte ismert, megbízható védőruhagyártó: „A tanúsítvánnyal rendelkező kezeslábas védőruhák megfelelnek az európai szabályozásoknak. A dolgozóink, akik szinte az egész műszakot a Tyvek® kezeslábas védőruhában töltik, elégedettek ezzel a megoldással, ez pedig az egyik legfontosabb feltétel az ELAN számára.” Ahogy Branka Abram, a borítólemez rétegelt felvitelére szakosodott dolgozó mondta, a kényelmes Tyvek® kezeslábasok megvédik a bőrét a ragadós termékektől, amelyekkel a munkája során kapcsolatba kerül.

Hosszú távú együttműködés

Az ELAN és a DuPont között 2010-ben kezdődött az együttműködés, amikor az ELAN DuPont Tyvek® kezeslábasokat kezdett használni.  Mivel a felhasználók elégedettek voltak az anyaggal és a védelmi szinttel, egy évvel később az ELAN DuPont kiegészítőkkel szerelte fel a dolgozóit: a DuPont™ Tyvek® 500 karvédő PS32LA-as modelljével és a DuPont Tyvek® 500 cipővédő POS0 modelljével, valamint 2013-ban a DuPont Tyvek® 500 nadrágokkal. A DuPont-nal való szoros együttműködésnek köszönhetően az ELAN képes megőrizni biztonságát, így biztonságos munkakörnyezetet teremthet dolgozói számára.