Az AB Lifosa ruházattal védi dolgozóit

Amikor az AB Lifosa a DuPont védőruházatok litván forgalmazója, az UAB Nota Bene által biztosított  ruházati termékeket tesztelte, az eredmények meggyőzték őket arról, hogy a dolgozók az egész nap folyamán biztonságban és kényelemben dolgozhatnak.

Az évente 800 000 tonna ammónium-foszfátot és több mint 70 000 tonna takarmányozási célra használt foszfátot előállító AB Lifosa részvénytársaság Európa legnagyobb foszfor tartalmú műtrágyagyártói közé tartozik, 1000 dolgozójának foglalkoztatásával pedig egyike Litvánia vezető vegyipari vállalatainak. A vállalat fő termékei között ammónium-foszfátok, illetve takarmányozási foszfátok szerepelnek monokalcium és dikalcium, alumínium-fluorid, kénsav és extraháló foszforsav formájában.

Az AB Lifosa vállalatról

Az AB Lifosa vállalat termékeinek körülbelül 90%-át az Európai Unió, valamint Ázsia, Afrika és az amerikai kontinens különböző országaiba exportálja, így nem csoda, hogy elnyerte például az "Év exportőre", az "Innovátorok" és "A legsikeresebb vállalat" díját. A vállalat diammónium-foszfát és monokalcium-foszfát termékének kiemelkedő teljesítményét helyi szinten az "Év termékeként" ismerték el, és arany éremmel jutalmazták.

Annak érdekében, hogy a cég a folyamatosan magas minőségű termékek előállítása mellett javíthassa termelékenységét, az AB Lifosa jelentős összegeket fektetett be műszaki részlegének fejlesztésébe. A 2000-ben megkezdett felújítási munkálatok eredményeképpen a telep Európa legnagyobb kénsavgyártó üzemévé vált. Az energiahatékonyság javítására tett lépések közt a maradékhő hasznosítására vonatkozó intézkedések is szerepeltek, így azóta például a kénsavgyártás során termelődött hőből visszanyert energiát az üzem más területeinek fűtésére és elektromos áramának előállítására használják.

Az alkalmazottak védelme

Az AB Lifosa vállalat a termelést a minőségirányításra vonatkozó ISO 9001:2000 szabvány, a környezetközpontú irányítási rendszerekre vonatkozó ISO 14001:2004 szabvány, illetve a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerére vonatkozó OHSAS 18001:1999 szabvány előírásai szerint végzi. A legújabb szabványok követelményeinek betartása mellett az AB Lifosa célja, hogy csökkentse az alkalmazottak agresszív és ártalmas anyagoknak való kitettségét, valamint fokozza a gyártóterületen dolgozók biztonságát. A program magában foglalja a leghatékonyabb személyi és kollektív védelmi eszközök megújítását és használatát is.

A műtrágyagyártás folyamata a legalább 92,5%-os kénsav előállításával kezdődik. A kénsav hígításakor, illetve más olyan felhasználásakor, ahol agresszív munkakörülmények és potenciálisan veszélyes vegyszerek vannak jelen, a dogozóknak vegyvédelmi ruházatot kell biztosítani.

A használni kívánt vegyvédelmi ruhák kiválasztása során számos különböző öltözék kerül kipróbálásra és tesztelésre. Ezeken a teszteken a gumiból és más anyagokból készült ruhák a viselő számára túl nehéznek, kevésbé kényelmesnek és korlátozott vegyszerállóságúnak bizonyultak.

Amikor az AB Lifosa a DuPont védőruházatok litván forgalmazója, az UAB Nota Bene által biztosított tíz darab öltözéket tesztelte, az eredmények meggyőzték őket arról, hogy a dolgozók az egész nap folyamán biztonságban és kényelemben dolgozhatnak. Az AB Lifosa munkabiztonságért felelős igazgatója, K-stutis Brazauskas elmondása szerint a vállalat a DuPont™  kezeslábas védőruháit a koncentrált kénsavnak kitett dolgozók védelmére használta, melynek során a termékek "könnyű súlyuknak és kialakításuknak köszönhetően nagyon kényelmesnek bizonyultak."

A  jellemzői és előnyei

A  kezeslábas védőruhák számos olyan iparág vagy felhasználási terület számára ideálisak, ahol a dolgozók különböző olajok, vegyszerek, biológiai szerek és más veszélyes anyagok hatásának vannak kitéve. A 3. típusú (nyomás alatti folyékony vegyszerek elleni), 3–B típusú (fertőző ágensek elleni), 4. típusú (folyékony aeroszolok elleni), 5. típusú (levegőben lévő szilárd vegyianyag-részecskék elleni) és 6. típusú (kis mennyiségű, folyékony permetek elleni) védelemmel ellátott  kezeslábas védőruhák egyetlen termékben ötvözik a könnyű súlyt, a rugalmasságot és a tartósságot, emellett biztonságos és megbízható védelmet nyújtanak a vegyi és biológiai anyagok veszélyeivel szemben is.

A termékhez felhasznált anyagok a vegyszerállóságot és a mechanikai tulajdonságokat vizsgáló szigorú teszteken estek át. A teszteket független szervezetek, 100 különböző vegyszer felhasználásával végezték, az eredmények pedig bebizonyították, hogy a anyagai hatékony védelmet nyújtanak számos magas koncentrációjú szervetlen és szerves vegyszerrel szemben.

A  anyagai megfelelnek az EN 14126:2003 (a fertőző ágensek elleni védelemről szóló) szabvány legmagasabb ellenállási kategóriára vonatkozó követelményeinek, és az EN 1073-2 szabvány szerinti védelmet nyújtanak a radioaktív részecskeszennyezéssel szemben is. Az anyag belső felülete antisztatikus kezelést kap, így az EN 1149-5 szabványnak megfelelően meggátolja az elektrosztatikus töltés felhalmozódását a 25%-nál magasabb páratartalmú környezetekben.

Az AB Lifosa Tyvek® termékeket is használ

A kipróbálást követően az AB Lifosa bejelentette, hogy a DuPont™ Tyvek® kezeslábas védőruháit fogja használni a raktári és festékszórási feladatokat végző dolgozók védelmére. A felhasználók elmondása szerint a Tyvek® kezeslábas védőruhák nyújtották a legjobb illeszkedést és kialakítást, és megfelelő védelmet nyújtottak feladataikhoz.