A tűzoltóbrigád tesztelte a DuPont teljesen zárt Tychem® TK öltözékét

Tychem TK0023 1

Amikor a DuPont Personal Protection tesztelni szerette volna a készenléti egységeknek szánt új, teljesen zárt Tychem® TK védőöltözék hatékonyságát, házon belül talált erre kiváló alkalmat.

A vegyvédelmi ruházat piacvezető gyártójaként a DuPont Personal Protection-nél teljes elsőbbséget élvez a biztonság és a kockázatfelügyelet. A vállalat luxembourgi gyárában potenciálisan veszélyes anyagokat, például etanolt, pentánt és ammóniát használnak. Az üzem 19 fős tűzoltócsapatából kilencen állandóan a helyszínen tartózkodnak. Rodney Faulk, a DuPont Luxembourg tűzoltóparancsnokának megfogalmazása szerint az a feladatuk, hogy „gyorsan közbelépjenek, ha riasztás történik, ami szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Óvintézkedéseink és a DuPont biztonsági eljárásainak eredményeként jelentősen mérséklődtek a kockázatok.”

A tűzoltók elismerően nyilatkoztak arról, milyen kitűnő látást biztosít a Tychem® TK arcvédője
Tűzoltók tesztelték a DuPont teljesen zárt Tychem® TK védőruháját egy szimulációs gyakorlat során
Az öltözékek könnyedén kiállták a próbát a sikeres szimulációs gyakorlatot követő szennyeződésmentesítési eljárás során

A tűzoltócsoport megelőző intézkedései közé tartozik a megrendezett katasztrófavédelmi gyakorlat, ami biztosítja, hogy a csapat maximálisan felkészült legyen egy valódi esemény esetén. A munkavédelmi tisztviselő és a tűzoltócsoport szoros együttműködésével megszervezett ammóniaszivárgási gyakorlat kiváló alkalmat teremtett az új, teljesen zárt Tychem® TK védőruha hatékonyságának helyszíni kipróbálására. Ez a DuPont által tervezett gázzáró öltözet megfelel a III. vegyvédelmi védőruházati kategória és az 1a-ET típus követelményeinek.

A próba

Sok más üzemhez hasonlóan a DuPont Personal Protection is ammóniát használ bizonyos termékek hűtésére a gyártás során. A csővezetékben levő cseppfolyós ammónia színtelen gázzá alakul át, ha levegővel érintkezik. Az így felszabaduló gáz erősen maró hatású és rendkívül mérgező. Az ammónia belélegzése vagy az ammóniával történő érintkezés komoly légzési nehézségeket, irritációt és égési sérülést okozhat. Zárt helyen az ammóniaszivárgás gyorsan halálossá válhat: jól mutatja ezt az a tragikus eset, amely nemrég egy angol sörfőzdében, Northamptonban1 történt, ahol egy mérnök életét vesztette, 22 ember pedig kórházi ápolásra szorult a baleset következtében.

A DuPont tűzoltóbrigádjára váró katasztrófahelyzet egy csatornaszinten észlelt ammóniaszivárgás volt. A riadó nyomán életbe lépett egy akcióterv, melynek célja a szivárgás mielőbbi elzárása és egy biztonsági zóna kialakítása volt az érintett szektor körül. Amint megtörtént az ammóniaszivárgást okozó szelep izolálása, bevonult a mentőcsapat.

Ezen a ponton tették próbára a Tychem® TK öltözékeket. A mentőcsapat tagjainak a hátukra szíjazott oxigénpalackkal kellett magukra ölteniük a védőruhát. Egy tűzoltó az elölről felvehető Tychem® TK 614T modellt viselte, egy másik pedig a hátulról nyitható Tychem® TK 615T modellt próbálta ki.

A Tychem® TK nagyfokú védelmet nyújt mintegy 300 féle folyékony vegyi anyaggal, illetve mérgező és maró szilárd vegyi anyaggal és gázzal2 szemben, és több mint nyolc órán át megakadályozza a gáznemű ammónia bejutását. Ez a teljesítmény messze meghaladja a valós körülmények között előforduló kitettség időtartamát, és biztonságos és hatékony munkavégzést biztosít a vészhelyzeti szolgálatok számára.

A szimulált katasztrófahelyzet elhárítására mindössze 10 perc állt rendelkezésre. Ezalatt el kellett végezni egy kezdeti helyzetfelmérést, hogy megállapítsák a szivárgás mértékét és a sérült vezeték átmérőjét. Ezután a tűzoltók egy acél mandzsettával lezárták a rést. A műveletet nehézségek nélkül, pontosan elvégezték a Tychem® TK nagyméretű, áttetsző arcvédőjének köszönhetően, amely 220°-os panorámanézetet biztosít.

A szivárgás megszüntetését követően a katasztrófaelhárító csapat gondosan elvégezte a szennyeződésmentesítést a megfelelő eljárás szerint. Egy Tychem® 6000 F Plus öltözékkel és szűrőmaszkkal védett tűzoltó speciális mentesítő anyagot tartalmazó vízsugárral lemosta az akciócsapat tagjai által viselt Tychem® TK védőruhákat. Egy másik légkamrában van egy zsák, ami a szennyezett ruházat tárolására szolgál. A Tychem® TK öltözéket viselő tűzoltó két kollégája segítségével levetkőzött, mielőtt a tiszta zónába lépett volna. Ezután egy veszélyes hulladékok kezelésével foglalkozó vállalat begyűjtötte a szennyezett védőruhát tartalmazó zsákot. 

A tűzoltók véleménye

– A hátunkon viselt oxigénpalack dacára könnyű volt felvenni a ruhát a nagy elülső, illetve hátsó nyílásnak köszönhetően. Túl azon, hogy a Tychem® anyaga bizonyított védelmet biztosít, az olyan kiegészítők, mint a gázzáró cipzár, a dupla tépőzár, a duplakesztyűs rendszer és a rögzített zokni, határozottan növelik a védőruha iránti bizalmat – nyilatkozta Rodney Faulk.

Végezetül a következőket mondta: – A ruha anyaga strapabíró, mégis elég hajlékony ahhoz, hogy a lehető legkényelmesebben végezzük a munkánkat. Az öltözet valójában nem nehezebb annál, amit tűzoltáshoz viselünk. Mindemellett a Tychem® TK viselése nyugalmat biztosít, mert tudjuk, hogy védve vagyunk, bármilyen nehéz vagy kényes feladatot kell is elvégeznünk.

A Tychem® TK öltözékeken végzett független laboratóriumi tesztek meggyőző eredménye mellett a DuPont Luxembourg tűzoltóbrigádjának ammóniaszivárgás-elhárítási gyakorlata is bizonyítja minden felhasználó számára, hogy a DuPont Personal Protection védőruhái változatlanul megbízhatóak. 

További információért látogasson el a következő weboldalra: ipp.dupont.com vagy safespec.dupont.co.uk