A DuPont segítséget nyújt a védőöltözékek kiválasztásához

Számos, kereskedelmi forgalomban kapható vegyvédelmi öltözék beszerzésére van lehetőség. A zavarba ejtő választékkal – és a bonyolult, tanúsítványokkal kapcsolatos információkkal – szembesülve felmerül a kérdés, hogy mégis milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő védőöltözékek kiválasztásához.

Segítségképpen röviden összefoglaljuk, hogy a vegyvédelmi öltözékekre mely európai szabványok vonatkoznak, és hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő védőöltözéket.

Az európai szabványok és a CE-jelölés áttekintése

A személyi védőfelszerelésekről szóló, 89/686/EGK irányelv hivatkozik a személyi védőfelszerelések kategóriáira is. A vegyi védőfelszereléseknek III. kategóriának megfelelő CE tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Az adott termékszabvány minimális teljesítménykövetelményeinek megfelelő ruhákat „CE-jelöléssel” és a minősítő szerv 4 számjegyű kódjával látják el, és megkapja a „CE tanúsítványt” (a személyi védőfelszerelésekről szóló direktíva 10. cikke szerinti EK-típusvizsgálati tanúsítványt).

A CE tanúsítvány mellett a gyártónak biztosítania kell, hogy a termék a későbbiekben is meg fog felelni az eredeti tanúsítványban szereplő teljesítményértékeknek. A gyártó köteles minőségbiztosító rendszert alkalmazni, mely a termék tanúsítványban szereplő adatoknak való folyamatos megfelelőségéért felelős. Az I. és II. kategóriával ellentétben a III. kategóriájú személyi védőfelszereléseknek egy kijelölt szerv által végzett éves ellenőrzésen is át kell esnie, mely szervezet tanúsítja, hogy az adott személyi védőfelszerelés továbbra is megfelel a CE tanúsítványban szereplő állításoknak. Egyszerűen fogalmazva egy „harmadik fél igazolja, hogy a termék CE tanúsítványa továbbra is érvényben van”. Ez az úgynevezett „minőségtanúsítás”, melyet a személyi védőfelszerelésekről szóló irányelv 11. cikke ír elő.

A vegyvédelmi szabványok harmonizálása

A III. kategóriájú vegyvédelmi ruházat kiválasztásának leegyszerűsítése érdekében az Európai Unió harmonizált európai termékszabványokat alkotott a hat védelmi szint (típus) részére. Az egyes „típusok” alapvetően a különböző mértékű „kitettségi szinteknek” feleltethetők meg. Az egyes „típusokra” vonatkozó európai szabványok meghatároznak úgynevezett teljesítményosztályokat is, melyek a ruhát alkotó szövetek, varrások és egyes esetekben az alkotóelemek minimális teljesítménykövetelményeit adják meg.

Műszaki támogatás

Azoknak felhasználóknak, akik az öltözékek kiválasztásához személyre szabott segítséget szeretnének kapni, a DuPont széles körű műszaki támogatást tud biztosítani. A védőruházatokkal kapcsolatos műszaki kérdésekre a Techline  szolgálat tud választ adni. Szakembereink a Tyvek® és Tychem® kezeslábas védőruhák anyagának fizikai tulajdonságait, vegyszer-áteresztési és -behatolási adatait tartalmazó átfogó adatbázist üzemeltetnek.

Az igényeinek megfelelő védőöltözéket viseli? Kattintson ide, ha többet szeretne tudni.