Szakérôi ûtmutatô egyéni védôeszköz vâlasztâsâhoz és viseléséhez

 

DPT_Tyvek_Classic_Xpert_dd_218x109

A kezeslábas felvétele

DPT_Tyvek_Classic_Xpert_dd3_218x109

A kezeslábas levétele

A kezeslábas felvétele

Miközben reggelente vélhetően nem gondolkodik sokat azon, hogy miként vegye fel a ruháját, a kezeslábas védőruha helyes felvétele azonban alapvető fontosságú a ruházat teljesítménye szempontjából. A megfelelő kezeslábas kiválasztása után a munkahelytől távol szennyeződésmentes öltözőt kell biztosítani a dolgozók számára az átöltözéshez. A munkát akadályozó minden tárgyat el kell távolítani a zsebekből, és biztonságos helyen kell tárolni. Elsőként üljön le egy székre, és vegye le a lábbelijét. Ezután dugja először az egyik, majd a másik lábát a kezeslábas megfelelő szárába, majd vegye föl és gondosan kösse be a védőcipőt vagy védőcsizmát. Ekkor kell felhúznia az alkalmazásnak megfelelő kesztyűt. Ha két pár kesztyűt használ, most vegye fel az elsőt. Felállva húzza fel a derekáig a ruhát, és dugja karjait a megfelelő ruhaujjba. Mielőtt felhúzná a ruha cipzárját, szükség szerint vegye fel a szemüveget, maszkot stb., és ügyeljen ezek megfelelő, kényelmes, hézagmentes illeszkedésére. Tegye fejére a csuklyát, és a húzza fel a cipzárt teljesen, majd a kocsit lenyomva rögzítse azt. Ha második készlet kesztyűt is használ, húzza fel azt az elsőre úgy, hogy fedje a csuklót és a kezeslábas ujját. Javasolt a hézagok és az illesztések ragasztószalaggal való lezárása – ide tartozik a kesztyűk vége, valamint a csuklya és az arcmaszk találkozási vonala az arc körül. Egy munkatárs segítségével ellenőrizni kell a ruha megfelelő felvételét és az összes hézag szigetelését.

A kezeslábas levétele

Ha nem megfelelő körültekintéssel történik az egyszer használatos védőruha levétele és ártalmatlanítása, fennáll az átszennyeződés kockázata a ruházat felületéről a viselő bőrére vagy hajára, illetve más dolgozókra és a családtagokra. A védőruhát szennyeződésmentes helyen kell levenni. A védőruha levétele előtt a por terjedésének megelőzése érdekében célszerű megtisztítani a kesztyűket és a cipőket. A maszkot és a cipzárborításokat is tisztára kell törölni. Minden eltávolított védőeszközt (például a ragasztószalagot) azonnal az erre a célra szolgáló vegyi hulladékgyűjtőbe kell helyezni. A viselő továbbra is védőkesztyűben kezdje meg a csuklya legörgetését hátrafelé úgy, hogy a kezeslábas külső része ne érjen a fejéhez. Húzza le a kezeslábas cipzárját, és görgesse a ruhát kifelé, majd a vállakat után lefelé. Tartsa mindkét kezét a háta mögött, és teljesen húzza le a ruha ujjait. Üljön le, vegye le mindkét cipőjét, majd görgesse le teljesen a kezeslábast a térdein keresztül (ügyeljen arra, hogy a szennyezett oldalt ne érintse, és az ne kerüljön érintkezésbe a ruhájával). Végül dobja a ruhát az erre előkészített zsákba, és vegye le a kesztyűket.
A védőruha kidobásakor fontos, hogy a veszélyes anyaggal való érintkezés elkerülése érdekében azt mindig a nem szennyezett belső felületénél kell fogni. A védőruha eltávolítási folyamata során a munkahely szennyeződik, így ezt a területet is meg kell tisztítani. A veszélyes zóna szennyeződésmentesítés előtti elhagyása kockázatot jelent nemcsak a védőruha viselője, hanem az eljárásba nem bevont más dolgozók számára is.

Képzés
Időnként a tanulás legjobb módja a gyakorlás. A DuPont képzést nyújt a vevők és a forgalmazók számára, amelynek keretében bemutatja a személyi védőruházat felvételének és levételének megfelelő – az átszennyeződést meggátoló – módját. Fontos részlet, hogy csak a megfelelő képzésben részesített személyek jogosultak a védőruha viselésére, valamint a szennyezett ruha eltávolítására és ártalmatlanítására.

További tudnivalók
Az eldobható kezeslábas védőruhák világában eligazodni zavarba ejtő feladat lehet, különösen akkor, ha az alkalmazottak számára a legmagasabb szintű védelmet biztosító anyagtípust kell kiválasztani az adott feladathoz. A DuPont vállalatnál hiszünk abban, hogy a Tyvek® jelenti a megoldást. Rövid, tájékoztató jellegű videókat tartalmazó összeállításunkból megismerheti az SMS polipropilén, a mikroporózus film és a Tyvek® közötti különbségeket, így megalapozott döntést hozhat a kezeslábas védőruhák használatával kapcsolatban.