A DuPont új Tychem® TK öltözékei tetőtől talpig teljes védelmet kínálnak ipari, katasztrófahelyzet-elhárítási és belföldi készültségi alkalmazásoknál

A katasztrófaelhárítási helyzetekben létfontosságú, hogy minden dolgozó teljes védelemben részesüljön a mérgező és korrozív anyagoknak való kitettség minden kockázatával szemben. A DuPont ezért vezette be az új Tychem® TK teljes beágyazást kínáló öltözéket. Az önálló légzőkészülékkel együtt viselt, gázzáró Tychem® TK öltözék hatékony akadályt jelent több mint 300 vegyi anyag ellen.

Az új Tychem® TK öltözet kifejezetten a közvetlen életveszéllyel és egészséget fenyegető veszéllyel járó helyzetekre készült. Ezek a nagy teljesítményű, mérgező és korrozív gázok, folyadékok és szilárd vegyi anyagok ellen védelmet kínáló öltözékek alkalmasak az ipari, katasztrófahelyzet-elhárítási és belföldi készültségi alkalmazásokra. Gyakori felhasználási területe a Tychem® TK öltözéknek az ammóniának való kitettség. Ez a mérgező vegyszer többnyire hűtőanyagokban, tisztítószerekben és műtrágyákban található meg, de alkalmazzák az élelmiszeriparban és a petrokémiai feldolgozás során, valamint a fémek kivonása során is. Folyékony és gáz halmazállapotban fordul elő, és a magas koncentrációjú ammóniának való kitettség halálos lehet. Még alacsonyabb koncentrációban is ingerelheti a szemet, az orrot és a légzőrendszert, továbbá vegyi vagy fagyási égési sérüléseket okozhat a bőrön. Emiatt létfontosságú, hogy a katasztrófaelhárítók védve legyenek az olyan helyzetekben, amikor ez a vegyszer jutott a szabadba baleset vagy rosszindulatú támadás miatt.

A DuPont az új öltözéket szigorú tesztelésnek vetette alá, hogy ellenőrizze megfelelőségét a katasztrófahelyzetekben. Az új Tychem® TK nem csupán meghaladja az EN 943-2 szabványban felsorolt 15 vegyszer áteresztésével szemben megkövetelt ellenállást, hanem a 300 tesztelt vegyszer 90%-ánál akár nyolc órán át megakadályozza az áthatolást is.

„A katasztrófaelhárítók általában csak 20–30 percig viselik ezt a fajtájú védőöltözéket” – mondja Maxence de Langautier a DuPont Protection Solutionstól. „A teszteredmények teljes lelki nyugalmat kínálnak a felhasználók és a szabályozók részére egyaránt a tekintetben, hogy a Tychem® TK a különféle vegyi veszélyek széles skálája esetén kínál nagyszerű védelmet.”

A jól bevált Tychem® anyagból készül Tychem® TK pehelysúlyú és hajlékony, ám igen tartós. A könnyű fel- és levétel érdekében a felhasználók választhatnak az elölről felvehető Tychem® TK 614T és a hátulról felvehető TK615T közül. Mindkét öltözékváltozat adaptív kesztyűrendszert tartalmaz, mely a vegyszerek áteresztésének kiválóan ellenálló laminált belső kesztyűből, valamint a mechanikai veszélyek ellen magas fokú védelmet nyújtó Viton® vagy butil külső kesztyűből állnak. Az öltözékek nagy méretű panoráma-látóteret is kínálnak kibővített arcmaszkkal és 220°-os látószöggel.

A további jellemzők között megtalálható a ráerősített zokni a külső bakancsvédővel, a tépőzáras dupla védőfül és a dupla ragasztású varratok. Viselője akár füst vagy gyenge megvilágítás miatti látási körülmények közötti egyértelmű azonosíthatósága érdekében az öltözékek világos zöldessárga színűek.

Tychem® TK egy korlátozott használatú gázzáró öltözék, melyre öt év jótállás vonatkozik, és amely a szabályozók számára valódi alternatívát kínál a hagyományos újrahasználható vegyi védőruházat mellett. A Category III, Type 1a-ET besorolású TK 614T és TK 615T egyaránt rendelkezik az EN 943-1 + EN 943-2 szerinti CE-tanúsítvánnyal (korlátozott felhasználású gázzáró kémiai védőöltözet vészhelyzeti csapatok számára).

Az EN 943-2 szabványban felsorolt 15 vegyszer áteresztésével szembeni megkövetelt ellenállást a Tychem® TK álarc, a belső kesztyűréteg és a varratok szintén teljesítik.  A Tychem® TK anyag áteresztési adatai több mint 300 vegyszerre rendelkezésre állnak ezen a hivatkozáson, illetve a SafeSPEC™ webhelyen: www.safespec.dupont.co.uk.

A további biztonság érdekében a DuPont értékesítési csapata az új Tychem® TK által kínált biztonságot és védelmet nyomástesztkészlet-bemutató során mutatja be. A tesztkészletek és a használatukra vonatkozó képzés különállóan is kapható a DuPont ügyfelei számára.

The new Tychem® TK suit from DuPont is specifically designed for situations where there is immediate danger to life and health.