A Tyvek® egyesíti a személyi és a termékvédelmet a tisztaterekben

 

Tisztaterekben a termékek és a folyamatok szennyeződés elleni védelméhez részecskékkel szemben hatékonyan ellenálló ruházat szükséges, míg a veszélyes anyagok elleni személyi védelem a biológiai és vegyi anyagokkal szembeni hatékony védelmet igényli. A Tyvek® védőruhák megfelelnek a tisztaterekben szükséges védelmi igényeknek.

A tisztaterekben viselt ruházat elsődlegesen személyi szűrőként működik, amely megvédi a termékeket és a folyamatokat a dolgozóktól származó szennyeződésektől, akik gyakran a részecskekibocsátás legjelentősebb forrását jelentik a tisztaterekben. Másrészt viszont egyes tisztatérben végzett munkáknál a dolgozók védelmét is biztosítani kell a veszélyes anyagokkal szemben, ilyenek lehetnek a folyékony és szilárd vegyszerek, valamint a biológiai anyagok. Ezek a veszélyek nem csak vegyipari, gyógyszeripari és mikrobiológiai környezetekben fordulhatnak elő, hanem például a mikroelektronikai áramkörök gyártásánál vagy a tisztatéri körülmények között végzett festékszórásnál is.

A tisztaterekben viselt ruházatnak és a vegyvédelmi ruházatnak ugyanazoknak az alapvető követelményeknek kell megfelelnie a tisztatérben való használatnál: az anyag és a ruha csak kis mértékben lehet foszló, a kialakításnak elegendően szorosnak kell lennie, és a ruházat felszínén a részecskék összegyűlésének veszélyét a lehető legkisebbre kell csökkenteni. Emellett az ilyen ruházatnak kényelmesen viselhetőnek kell lennie, megfelelően hatékonynak kell lennie az elektrosztatikus kisüléssel szemben, valamint – ha a ruházatnak ellenállónak kell lennie a baktériumokkal szemben – sterilizálhatónak kell lennie.

A termékek és folyamatok védelmét elősegítő részecskeszűrő funkciót, valamint a viselőjének védelmét egyaránt ellátó ruházat potenciális hatékonysága a Tyvek® védőruhák használatával szemléltethető. A ruházaton és anyagain széles körű vizsgálatokat hajtottak végre annak biztosítására, hogy alkalmasak tisztatérben való használatra.

A Tyvek® ruházatok nem csak a termékek védelméről gondoskodnak. Ezek emellett kielégítik a vegyvédelmi ruházatokra vonatkozó 4-B, 5 és 6-os típusú követelményeket is:

  • A Tyvek® 500 Industry terméket nyakrésszel és belső varrásokkal jellemzően folyadékköd (6. típus) és levegőben lévő szilárd részecskék (5. típus) elleni védelemre használják, valamint az érzékeny folyamatok védelmére is.
  • A Tyvek® 500 Xpert kiváló szintű védelmet és kényelmet nyújt az 5. és 6. típusú kategóriában.
  • A Tyvek® 500 Labo terméket a csúszásgátlós cipővédővel és belső varrásokkal elsősorban azért fejlesztették ki, hogy a teljes testre kiterjedő védelmet biztosítson a laboratóriumok vagy a gyógyszeripar ellenőrzött környezeteiben dolgozók számára. A Tyvek® 500 Labo a rendkívüli kényelem fenntartása mellett segít megvédeni a viselőjét, valamint a termékeket és a folyamatokat. Az 5. és a 6. típusra CE tanúsítvánnyal rendelkezik.
  • A Tyvek® 600 Plus ruházatok 4-B, 5 és 6. típusú védelmet kínálnak, és mivel szoros felülragasztott varrásokkal rendelkeznek, segítségükkel kiegészítő védelem biztosítható a folyékony aeroszolok és részecskék ellen. Ez a ruhatípus biológiai hatóanyagok környezetében is használható, mivel hatékony védelmet nyújt a biológiailag szennyezett por ellen az EN 14126:2003 szabvány szerint. Zoknival kiegészítve is kapható.

Ezenkívül a Tyvek® ruhák különféle kiegészítőkkel tehetőek teljessé.

A Tyvek® előnyeinek áttekintése

  • Védelem: megfelelő kétirányú védelem részecskék ellen és vegyi anyagok átjutása ellen alacsony koncentrációjú, vízbázisú vegyi anyagoknál
  • Rendkívül könnyű, de mégis erős, folyamatos védelmet nyújt használat közben
  • Kényelmes: Áteresztő mind a levegő, mind a vízpára számára
  • Rendkívül kis mértékben foszlik és szilíciummentes
  • Kiemelkedően nagy a szakítószilárdsága és a kopásállósága

A Tyvek® védőruházat korlátozottan használható/egyszer használatos eszköz, amely segít a következetesen magas szintű védelemben, és szükségtelenné tesz a tisztítást. Érdemes megemlíteni, hogy a Tyvek® védőruházat nem költséges a hulladékeltakarítás szempontjából, mivel nem tartalmaz semmiféle „kritikus” – például halogén – adalékot (így szokásos módon kezelhető), és rendkívül könnyű. Nyilvánvaló, hogy ha a ruházat veszélyes anyagokkal szennyezetté vált, akkor annál az adott anyagoknak megfelelően a vonatkozó országos hulladékkezelési előírásoknak megfelelően kell eljárni.

Elektrosztatikus kisüléssel szembeni hatékonyság

Másik létfontosságú előfeltétele a tisztaterekben való használatra alkalmasságnak – a részecske-visszatartó képesség és a veszélyes anyagok elleni védelem mellett – az elektrosztatikus kisüléssel szembeni hatékonyság. Az elektrosztatikus kisülések jelentős problémát okozhatnak, mivel veszélyeztetik a dolgozók egészségét, és károsíthatják az érzékeny termékeket. Ismert tény, hogy a szintetikus anyagok különösen hajlamosak a feltöltődésre. Éppen ezért a Tyvek® anyag mindkét oldalára teljes felületű antisztatikus bevonat kerül a nem szőtt kelme gyártásakor, megfelelő földelés esetén lehetővé téve az elektrosztatikus kisülést a föld felé. Ez az antisztatikus bevonat megfelel az EN 1149-1:1995 és az EN 1149-1:2006 szabvány előírásainak az EN 1149-5:2008 módosítással együtt.