Integrált növényvédelem, célzott kezeléssel a kártevők ellen

Integrált növényvédelem, célzott kezeléssel a kártevők ellen
Integrált növényvédelem, célzott kezeléssel a kártevők ellen

Egy jól megtervezett integrált növényvédelmi programban (IPM) a termelők intelligensebb, célzottabb megközelítéssel szoríthatják vissza a rovarokat és gyomokat.

Három fő lépés

Az integrált növényvédelem kiértékelési és döntéshozatali lépések sorozatán alapul, amelyek célja a kártevők visszaszorítása, a hatékonyság maximalizálása a környezeti hatás minimalizálása mellett. A fő lépések a következők:

  • Azonosítás: A termelőknek először azonosítaniuk kell a kártevőket vagy gyomokat, hogy kiválaszthassák az elhárításukra legalkalmasabb terméket és ütemtervet. A célzott kezelés gazdaságosabb alkalmazást is jelent, mivel kiküszöbölhető a nem hatékony, sőt akár káros szerfelhasználás. Mindig a fizikai, kémiai, biológiai és szabályozási szempontoknak legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket kell kiválasztani.
  • Megfigyelés: A károsító faj azonosítása után fontos nyomon követni annak populációját, hogy meg lehessen határozni a kezelési módszerek hatásosságát, valamint egy beavatkozási küszöbértéket, amelynek elérése esetén a terméket újra alkalmazni kell. Ha rendelkezésre állnak környezeti előrejelző és kártevő-megfigyelési eszközök, akkor azok felhasználásával még optimálisabban tervezhetők a növényvédelmi műveletek.
  • Kiválasztás: Ahogy a kártevő-populáció megközelíti a beavatkozási küszöbértéket, különféle kártevőirtó és -elnyomó lehetőségek válnak elérhetővé. A megcélzott kártevő-populáció visszaszorítására a leghatékonyabb eszközt olyan növényvédő szer kijuttatása jelenti, mely más beavatkozási módszerekkel összhangban áll, hatékony, illetve a környezetre és az emberi szervezetre a legkisebb hatást gyakorolja. A termésveszteség megelőzése segíthető korai betakarítással, illetve egyéb fizikai növényvédelmi módszerekkel is. Érdemes figyelni a hasznos rovarok és egyéb hasznos élő szervezetek gyakoriságát is a növényállományban, mivel jelenlétük azt jelezheti, hogy a kártevő-populáció beavatkozás nélkül is hanyatlani fog.

A kártevőknek megfelelő termékek kiválasztása

A DuPont Növényvédő szer Üzletág bizonyos termékei rendeltetésük szerint egy átfogó IPM-stratégia keretében alkalmazhatók. Az integrált növényvédelem alkalmazása magában foglalja a kártevők életciklusára, illetve a környezettel, a növényvédő szer kijuttatóival és a kultúrnövény betakarítóival való kölcsönhatásra vonatkozó információkat.

A DuPont hasznos megoldásokkal látja el a magyarországi termelőket, amellyel javítható az integrált növényvédelmi rendszerek eredményessége. Csökkentett kockázatú növényvédelmi termékeink specifikus hatásmechanizmusuk révén szelektíven alkalmazhatók a célzott kártevőkön, és kedvező környezeti jellemzőkkel bírnak.

 

A weboldalon található információk kizárólag  tájékoztató jellegűek. A termékek használatának részletes ismertetésében minden esetben a termék címkéje az irányadó.