A kultúrnövény védelme a hamis és illegális növényvédő szerekkel szemben

A kultúrnövény védelme a hamis és illegális növényvédő szerekkel szemben
A kultúrnövény védelme a hamis és illegális növényvédő szerekkel szemben

A DuPont az elsők között segíti azt az iparági küzdelmet, amelynek célja, hogy megakadályozza az illegális és hamis növényvédő szerek alkalmazását a szántóföldeken.

A magyarországi forgalmazókkal, kormányzattal és rendfenntartó szervekkel szorosan együttműködve dolgozunk azon, hogy a termelők azonosítani tudják az eredeti DuPont termékeket és azok megvásárlásával, majd felhasználásával jobb hozamot, jobb minőséget, jobb megtérülést és jobb életszínvonalat érhessenek el.

Mi a különbség?

A hamis és illegális növényvédő szerekkel szembeni küzdelemhez fontos tudni, hogy mik ezek:

  • A hamis termékeket általában úgy csomagolják, hogy a DuPont termékeihez hasonlítsanak. A tényleges összetevők minősége azonban távolról sem éri el a DuPont termékekét.
  • Az illegális termékek nem feltétlenül hasonlítanak a DuPont termékeihez, de szerepelhet rajtuk a DuPont név. Itt is érvényes, hogy az összetevők meg sem közelítik az eredeti DuPont termékek minőségét.

A hamis és illegális kártevő irtók közös jellemzője, hogy ismeretlen, be nem vizsgált összetevőket tartalmazhatnak, amelyek miatt a termék kevésbé hatékony, akár kártékony is lehet a kultúrnövényre nézve. Ezek bizonyos esetekben veszélyt is jelenthetnek – veszélyeztethetik az Ön biztonságát, a felhasználókat és a környezetet is.

Nem csak növényvédelem

A hamis és illegális kártevőirtók gyakran olyan üzemekben készülnek, ahol nincsenek meg a megfelelő eljárások és ellenőrzési folyamatok. Hiányozhat például a minőség-ellenőrzés, amelynek feladata a kémiai hatóanyagok hatásosságának tesztelése, a helyi és globális egészségügyi és munkavédelmi hatósági előírások betartatása, valamint a környezeti ártalmak csökkentése.

Sajnos ez a probléma nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is egyre jelentősebb. Az európai rendfenntartó szerv, az Europol becslése szerint például vannak olyan európai országok, ahol az eladott növényvédő szerek akár negyede is hamis vagy illegális.

Hogyan segít a DuPont?

A DuPont minősőgellenőrzési rendszere a DuPont Növényvédő szer Üzletág támogatásával elkötelezetten együttműködik a termelőkkel, forgalmazókkal és a rendfenntartó szervekkel a hamis és illegális növényvédő szerek terjedésének megállítása érdekében.

A DuPont 2003-ban elindította a globális hamisítás elleni programját, amelynek célja, hogy védje a forgalmazói csatornákat és a termelőket a hamis növényvédő szerektől. A hamis termékek gazdálkodó közösségre gyakorolt hatásának megszüntetése egy nagyobb, az egész iparágat felölelő erőfeszítés része, amely globális és helyi együttműködést igényel.

Erőfeszítéseket teszünk azért, hogy elősegítsük magyarországi forgalmazói csatornáink és a termelők védelmét, ennek érdekében széles körű kommunikációt folytatunk a rendvédelmi hatóságokkal, és felhívjuk figyelmüket erre a problémára.

E tevékenység részét képezi a fejlett hamisítás elleni technológiák alkalmazása is. Ilyen például az Izon® 3D hologramos biztonsági címkék, valamint számos további technológia.

Hat lépés, amellyel gondoskodhat arról, hogy eredeti növényvédő szert vásároljon Magyarországon

Néhány egyszerű szabály betartásával könnyen csökkentheti annak esélyét, hogy hamis terméket vásároljon.

  1. Csak hivatalos forgalmazóktól és kereskedőktől vásároljon növényvédő szert. Soha ne vásároljon gyanús helyről (motorról, furgonból, teherautóról, piacon, “kéz alól” stb.).
  2. Kérjen számlát, amelyen egyértelműen fel van tüntetve a védjeggyel vagy márkanévvel védett terméknév és a vásárolt mennyiség. Ha a számlán nem a leszállított termék szerepel, akkor feltétlenül kérjen új számlát, vagy jutassa vissza a terméket a kereskedőhöz.
  3. Ne bízzon az alacsony árakban. Ha a termék túl jó árú ahhoz, hogy igazi legyen, akkor valószínűleg nem igazi.
  4. Kerülje a hiányos címkéket, amelyek az illegális termékek gyakori ismertető jegyei. A címkének magyar nyelvűnek kell lennie.
  5. Ha gyanúsnak tűnő terméket lát, akkor vegye fel a kapcsolatot a beszállítójával vagy a gyártó képviselőjével. Ha DuPont termékről van szó, akkor forduljon DuPont területi képviselőjéhez, vagy hívja a DuPont központi telefonszámát (+36 23 509 400). A megkérdőjelezhető származású termékeket ne használja, hanem jelentse haladéktalanul a hatóságoknak.
  6. DuPont termékek esetén kérdezze meg kereskedőjét, hogy hol tekintheti meg a térhatású pontokat tartalmazó Izon® hologramos biztonsági címkét, amely az eredeti DuPont növényvédő termékeken található.

Forrás: Europol, Growth in Counterfeit and Other Illegal Pesticides Across Europe, The Hague: 2011. november

A weboldalon található információk kizárólag  tájékoztató jellegűek. A termékek használatának részletes ismertetésében minden esetben a termék címkéje az irányadó.