A repce tavaszi gyom problémái

dcp_emea_hu_hu_2018_im_osr_weeds_03

Melyek azok a gyomok, amelyek ellen sikerrel lehet és kell felvenni a küzdelmet? Itt elsősorban azokra kell gondolni, amelyek aggresszív növekedésűek (pl. galaj), bokrosodó képességük miatt elnyomhatják a repcét (pl. szikfű és pipitér fajok) vagy allelopatikus hatással rendelkeznek (pl. mezei acat, ragadós galaj, ebszikfű, kék búzavirág). A gyomok egy része nagyon feltünő (pl. pipacs, kék búzavirág), míg más esetben csak betakarításkor vehetjük észre jelentős tömegét (pl. sebforrasztó zsombor). A közös bennük, hogy komoly termésveszteséget képesek okozni. Szintén jelentősen hátráltatja a betakarítást a ragadós galaj és a mezei acat. 

Márciusban számos korán kelő gyom már virágzik (veronika, árvacsalán, árvácska fajok, pásztortáska, tyúkhúr vagy tavaszi aggófű), de ezeknek a kis habitusú növényeknek egy erőteljesen fejlődő repcében nincs esélyük jelentős kártételre. Ebben a fenofázisban ráadásul a gyomirtó szerekre sem érzékenyek.

Megoldások tavasszal

Tavasszal két készítmény jöhet számításba a kétszikű gyomnövények ellen. A két készítményt más gyomösszetételű területekre javasoljuk, mivel hatásspektrumuk részben eltér egymástól, részben átfedik egymást. Ez a két készítmény a Galera és az Ikarus.

Galera hatása a gyomok ellen

Ikarus hatása a gyomok ellen

GALERA
Repce gyomirtó szer a legfontosabb kétszikű gyomok ellen állományban

A Galera két hatóanyagot tartalmazó készítmény. Mind a klopiralid, mind a pikloram hasonló hatásmechanizmusú, szisztemikus, auxin hatású (hormon típusú O herbicidcsoport) hatóanyag és a piridil-karboxilsav kémiai hatóanyag családba tartoznak. Mindkét hatóanyag szelektív a repcére és mind hajtás, mind gyökér irányba szállítódnak. A két hatóanyag biztosítja tavasszal a legfontosabb és a legnagyobb kárt okozó gyomnövények elleni védelmet.

• Kiváló hatékonyság galaj, szikfű-, pipitér és aggófű fajok illetve mezei acat ellen

• Rugalmas kijuttathatóság repcében: tavasszal zöldbimbós állapotig

• Rendkívül alacsony dózis (0,35 l/ha)

• Kiváló keverhetőség: Nurelle-D, speciális egyszikű irtók, regulátorok, levéltrágyák, stb

IKARUS
A valódi posztemergens repce gyomirtó

Az Ikarus három hatóanyagot tartalmazó készítmény. Tartalmazza a Galeránál megismert klopiralidot, pikloramot és ezeken kívül az aminopiralid hatóanyagot. Az aminopiralid azonos hatásmechanizmussal rendelkezik, mint a másik két hatóanyag. Azoknál azonban sokkal robusztusabb, gyorsabb és szélesebb hatást biztosít. 

• Kiváló pipacs, árvácska, galaj, szikfű és pipitér, aggófű fajok illetve mezei acat elleni hatás

• Hatásához nincs szükség csapadékra

• Rendkívül alacsony dózis (0,3 l/ha)

 

A weboldalon található információk kizárólag  tájékoztató jellegűek. A termékek használatának részletes ismertetésében minden esetben a termék címkéje az irányadó.