Hideg magastető-szerkezetek

Hideg magastető-szerkezetek

A Tyvek® és az AirGuard® lélegző membránjai minimalizálják a magas hidegtető-szerkezetek köztes tereiben és felületein lecsapódó kondenzációt, így segítenek az optimális energiahatékonyság megteremtésében.

A hagyományos hideg magastető-szerkezeteknél a nagyobb mennyiségű szigetelés általában több kondenzációhoz is vezet a köztes terekben és a felületeken – ezt a veszélyt pedig a csapadék és a szél hatása tovább rontja. Ennek eredményeként a hideg magastetőknél gyakran van szükség szellőzőrésekre, hogy ezeken keresztül ki tudjon cserélődni a levegő.  Ezek azonban csökkenthetik a hőtechnikai hatékonyságot, és rontják a szálas szigetelőanyagok teljesítményét.

A Tyvek® membránok speciális kialakításuknak köszönhetően enyhítik ezt a problémát, és átfogó megoldást kínálnak a hideg magastetős szerkezetekhez. Lehetővé teszik, hogy a tetőtérben kialakuló vízpára áthatoljon a léctéren, ahonnan a levegő természetes mozgása sodorja ki a szabadba. Ez feleslegessé teszi a szellőzést a szigetelésben – ez az előny pedig kifejezetten fontos a hideg magastető-szerkezetek esetében. A szellőzés nélküli Tyvek® rendszer nem csupán meggátolja a komoly kondenzációképződést, de a szerkezet energiahatékonyságát is jelentősen javítva.

Másodlagos vízelvezető rétegként alkalmazva a Tyvek® membránok emellett olyan ellenálló réteget nyújtanak, amely minimalizálja a szél okozta terhelést a cserépen és a palán, illetve távol tartja a szélhordta havat és port a tetőszerkezettől.

A Tyvek® és az AirGuard® alkalmazása hidegtetőknél

A szigetelés ebben az esetben a födémgerendák szintjén kerül beépítésre, ami ezáltal egy hidegteret (padlásteret) hagy a szigetelés és az alátéthéjazat között. A paplanszigetelést általában a födémgerendák közé és fölé fektetik.

A Tyvek® és az AirGuard® alkalmazása tetőterek kialakításánál

A funkcionális tetőterek kialakításakor gyakran kombinálják a hideg- és a melegtető jellegű szerkezetet, sokszínű szigetelési megoldásokkal. A tető hideg területein ilyenkor általában páraáteresztő szálas szigetelést (pl. ásványgyapotot); a ferde tetőrészeken pedig zártcellás vagy fólia kasírozású  merev szigetelőlemezeket alkalmaznak, amelyek azonban erősen ellenállnak a párának. A páraszigetelésben jelentkező ilyen különbségek ezért felborítják a páraáramlás egyensúlyát. Az ilyen problémák megoldásához a párát megfelelően szabályozó réteg, például DuPontTM AirGuard®Sd5 beépítését javasoljuk a páraáteresztő paplanszigetelés alá.

DUPONT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

INFORMÁCIÓK ÉS ÖTLETEK