„Les Thermes” sport- és szabadidőközpont Tartós védelem DuPont™ Tyvek® Supro használatával 

Tyvek® provides long-lasting protection and indoor comfort to eye-catching “Les Thermes” sports and leisure centre

A márkavezető, DuPont™ Tyvek® Supro lélegző membrán tartós védelmet biztosít a luxemburgi Strassenben újonnan épült „Les Thermes” sport- és szabadidőközpontnak . A DuPont™ Tyvek® Suprot választották a főként fából készült szerkezet káros kondenzáció elleni védelmére, amely egyúttal szélálló és vízzáró védővonalat jelent a külső időjárási körülményekkel szemben.

A Jim Clemes, Witry & Witry és Hermann & Valentiny et Associés építési konzorcium által tervezett – „Les Thermes” sport- és szabadidőközpont jellegzetes alakja a látóhatáron hirtelen feltűnt űrhajóra emlékeztet. A háromszintes épületen belül egy sor szabadidős tevékenységet kínálnak – az úszástól (belső vagy külső uszodában) a szaunában való pihenésen át egészen a fitneszteremben való edzésig. A centrum teljes kialakítása nagymértékben az átláthatóságon, az épület bemutatásán és a különböző kínált szabadidős tevékenységeken alapul.

Az észak-déli tájolású épület belsejében és a kültéri uszodában egyaránt a lehető legtöbb nappali fény áll rendelkezésre. Tökéletesen alkalmazkodik közvetlen környezetéhez, az épület fő vázszerkezete betonból készült. Ugyanezt az anyagot használták az uszoda alapozásához, bár maguk a szerkezetbe illesztett medencék rozsdamentes acélból készültek.

A teljes szabadidőközpontot egy hosszirányban ragasztott laminált faszerkezet zárja, mely a homlokzat lekerekített alakját is meghatározza. Egy zárt illesztéses szerkezetben használva, a faszerkezet biztosítja hőszigetelést és a vízálló védelmet is. A speciális falszerkezet külső rétegét alumínium zsindely lapokkal alakították ki, amelyek magukba foglalják a legömbölyített szélű borítást is a tetőtől a homlokzatig. A táguló, zárt tetőnyílások használata lehetővé teszi a fény bejutását a szabadidőközpont belsejébe.

A kirchbergi (németországi) Ochs GmbH faipari mérnökei vállalták a szabadidőközpont teljes tető-, homlokzati és belső konstrukciós munkáit. Az ő döntésük volt a DuPont™ Tyvek® Supro lélegző membrán használata is a kreatívan ambiciózus homlokzathoz. A DuPont™ Tyvek® Supro természetesen nyitott a vízgőzzel szemben, de ugyanakkor vízzáró is. Ez a mögötte lévő DuPont tudománynak és technológiának köszönhető: a DuPont™ Tyvek® milliónyi mikroszálból áll, amelyet a víz számára „csapdát” állítva rögzítenek egymáshoz, és így vízzáró, a vízpára mégis átjuthat a szerkezet természetes pórusain.

A falszerkezetben membránként működik – a „Les Thermes”-hez adaptálva: a DuPont™ Tyvek® Supro szélálló és vízzáró védővonalat jelent a külső időjárási körülményekkel szemben, miközben egyidejűleg lehetővé teszi az épület belső párájának átjutását a felületen, megakadályozva a faszerkezet anyagának potenciális károsodását. A különleges DuPont™ Tyvek® flash-spinning és ragasztásos technológiával készült membrán egyedülállóan erős és ellenáll az UV sugárzásnak, kopásnak és szakadásnak – lelki nyugalmat biztosít a megbízhatóság, tartósság és problémamentes felszerelhetőség miatt. Luxemburgban a DuPont™ Tyvek® Suprot közvetlenül a sport- és szabadidőközpont homlokzati deszkázatára fektették és széles fejű szegekkel rögzítették. A következő konstrukciós lépésben a kívülről látható alumínium zsindelylemezek felhelyezése történt.

Timber engineers from Ochs GmbH in Kirchberg (Germany) undertook all roof, façade andinterior construction work at the leisure centre. It was also their decision to use the breather membrane DuPont™ Tyvek® for such a creatively ambitious façade. DuPont™ Tyvek® is naturally vapour-open but also water-tight.

This is due to the DuPont scientifical and technological know-how behind it: DuPont™ Tyvek® is composed of millions of micro fibres that are bonded together to make a “maze” that is impermeable to water and yet allows water vapour to pass through the natural pores in its structure.

Acting as a sarking membrane in the wall construction adopted for “Les Thermes”, DuPont™ Tyvek® provides a wind proof and watertight barrier to external weather conditions, while at the same time allowing the diffusion of building moisture across its surface, helping eradicate potential timber decay. The membrane, which is produced using flash-spinning and bonding technology unique to DuPont™ Tyvek®, is robust and resistant to UV damage, wear and tear – offering peace of mind in the form of reliability, durability and trouble-free installation.

In Luxembourg, DuPont™ Tyvek® was laid directly onto the façade boarding at the sports and leisure centre, and secured in place using wide-headed nails. Subsequent construction steps included the application of the externally-visible aluminium shingle cladding.