Az újonnan fejlesztett DuPont™ Tyvek® membrán a legjobb választás az új sportcsarnok részére

DuPont™ Tyvek® advanced building membrane is fit for purpose at new Sports Hall
Photos by Jake Fitzjones for DuPont®

A Westminsteri Kerületi Tanács megbízásából létesült a Dél-Londoni Paddingtonban az a lenyűgöző, 1435 négyzetméteres Little Venice Sportközpont, amely a legjobb szabadidő és oktatórészlegekkel szolgál a helyi közösség számára. Tervezésekor odafigyeltek, hogy a lehető leginkább energiatakarékos legyen, és az új fejlesztésű speciális építőanyagok és rendszerek alkalmazása volt a projekt egyik alapja. Tervezője az LCE Archtiects, akik a Tanács által elfogadott “Kerület Zöldítés” irányelvnek megfelelően úgy alakították ki az épületet, hogy egy nagy zöld tetővel büszkélkedhet.

A tervezésben a DuPont Building Innovations három nagy teljesítőképességű membránja is helyet kapott, egyrészt a látványos, kortárs szerkezet védelmét ellátandó, másrészt az épület hőkibocsátásának javítása érdekében. A DuPont™ Tyvek® UV Facade homlokzata ugyanazzal az egyedi gyártási technológiával készült, amely a DuPont™ Tyvek®-et a piac vezető légzőmembránjává tette, és ez az innovatív megoldás nagyobb szabadságot és biztonságot nyújt a nyitott-csomópontú homlokzatok tervezéséhez. Ezt az anyagot az épület esővédő falain alkalmazták, a Finnforest Thermowood faburkolat alatt elhelyezve, ahol rendkvüli védelemmel szolgál az UV sugárzás ellen.

Ahogyan az a DuPont™ Tyvek®-től elvárható, ez az új fejlesztésű membrán egyúttal megbízható védelmet nyújt a szél, víz, rétegközi nedvesedés és a légmozgás ellen, míg lehetővé teszi a pára eltávozását. Erős anyagú, könnyű vele dolgozni és technikai támogatást és segítséget nyújt hozzá egy tudományos kutatásokkal foglalkozó világcég. A DuPont™ Tyvek® UV Facade homlokzat az EN 13859-2 szabvány előírásainak megfelelően CE minősítéssel ellátott, és kemény tesztelések sora bizonyítja, hogy igen jelentős ideig képes ellenállni az UV sugárzásnak.

Mark Hewitt (LCE Architects) szerint azért esett a választás a DuPont™ Tyvek® UV Facade homlokzatára, mert “a tervezési irányelv az volt, hogy egy nyílt csomópontú faburkolatú rendszert alkalmazzunk (ennek főbb indokai az anyagok átszellőztetettsége, árnyékolás, természetes építőanyagok használata és a megjelenés). Így állt elő a szükség egy olyan légzőmembránra, mely képes ellenállni a rongáló UV sugárzásnak. Biztosítékra volt szükségünk arra, hogy az alkalmazott anyag legalább olyan hosszú ideig lesz teljesítőképes, amíg a Thermowood burkolat, és hogy nem kell hosszú távon rekonstruálni, valamint a membrán szerkezeti kialakítása nem engedi meg, hogy beépítés közben megsérüljön.” 

A DuPont™ Tyvek® UV Facade homlokzata mellett a DuPont™ Tyvek® membráncsalád másik kettő híres tagja is kiveszi részét az épület védelméből. A DuPont™ Tyvek® Supro azon falak mögött lett alkalmazva, amelyek a (faburkolatú részek helyett) Bailey Eaves Systems fémburkolatával lettek ellátva. A DuPont™ Tyvek® VCL SD2 pedig a hőszigetelt acélkeret és bizonyos külső falak belső burkolata között került elhelyezésre. 

Mark Hewitt hozzáteszi, hogy “a DuPont™ Tyvek® Supro a másodlagos acélszerkezet és az alumínium esővédő mögötti részen lett speciálisan alkalmazva, mert jó nedvességálló és nehezen szakad el, mely tulajdonságokra szükség volt, továbbá nagy a páraáteresztő képessége, biztosítva ezzel a külső falak könnyű légzését. A DuPont™ Tyvek® VCL SD2 további páraszabályozást tesz lehetővé, és fontos légmozgást gátló szerepe is van.”

Tehát az új sportközpontba látogatók hét játékpályát, többcélú táncstúdiót, konditermet, könyvtárat, valamint egy informatikai központot vehetnek igénybe, míg az üzemeltetők alacsony energiafogyasztásra számíthatnak ebben a nagyon takarékos létesítményben

Kihangsúlyozandó azt, hogy a DuPont™ Tyvek® membráncsalád alkalmazói milyen bizalommal lehetnek e termékek iránt, mind a három termék megkapta a nagy presztízst jelentő Q-Mark jelzést az Angol Fakeret Építési Társaságtól (UK Timber Frame Association). Továbbá a DuPont™ Tyvek® falakban és tetőkben használt membránjainak megújították a BBA tanúsítványait (BBA No 90/2548) (BBA No 08/4548).

További információért arról, hogy hogyan javíthat az Ön projektjén a DuPont™ Tyvek®, látogasson el a www.tyvek.com.