A DuPont™ Tyvek® fejlett lélegző membránok eredményesen teljesítenek és védenek még a legkíméletlenebb klimatikus körülmények között is  

DuPont-Tyvek-Rabothytta3
DuPont™ Tyvek® lélegző épületmembránokat terveztek az új távoli „Rabothytta” menedékházhoz a norvégiai Okstind gleccser közelében, melyeket Jarmund és Vigsnæs építészek terveztek. A Hemnes Turistforening képe, minden jog fenntartva.

2013. december – Norvégia távoli északi részének lélegzetelállító szépsége most új első osztályú lehetőséggel üdvözli a kalandozókat a csodálatos Okstind gleccsernél. A Norwegian Trekking Association (DNT) /Norvég Utazási Szervezet/ megbízásából és Jarmund/Vigsnæs építészek tervei alapján (www.jva.no), a távoli „Rabothytta” menedékházat precíz specifikációk alapján építették, hogy ellenálljanak a régió extrém, kíméletlen időjárásának. A terület természetes formáinak tükrözésére tervezték, ez egy önfenntartó menedékház-hálózat része, és akár 30 ember elszállásolására alkalmas önellátó alapon.  

Mivel „alaptáborként” szolgál a magashegyi expedíciók számára, a szerkezet erőteljes megoldásokat igényelt, hogy védjen a kegyetlen szelek, eső, hó és jég ellen, és hogy optimalizálja a hőteljesítményt és a belső kényelmet. Két különböző típusú DuPont™ Tyvek® fejlett lélegző membránt használtak az építésnél a szélzáró borítás biztosításához, ami véd a nedvesség ellen, miközben lehetővé teszi a pára diffúzióját.  

A menedékház elegáns, mégis kemény architektúrája farönk vázat és aszfaltlemez szerkezetet takar betonalapozással és 32 mm vastag, helyi lucfenyőből készült homlokzati borítással, természetes kidolgozással. A belső falakat és a menedékház padlóját is lucfenyő borítja, míg a DuPont™ Tyvek® Soft biztosítja a közbenső borítás tömítését, ez védi a kunyhót az építési folyamat során és azt követően egyaránt. A nagy „kitekintő” ablakok kétrétegű üvegből készültek egy további 13 mm-es megerősített belső üvegréteggel, amelyet a helyi Trenor AS gyártó szállított.  

A nyeregtető szerkezet Kerto szarufákat tartalmaz, DuPont™ Tyvek® Supro Grid szigeteléssel körbetekerve, ami légzárást, szélnek és nedvességnek ellenálló kialakítást biztosít – ez az épület kritikus eleme a védelem biztosítására a befejezésig és a belső kényelem javításához a használatba vételt követően. További védelmet biztosít az Isola Isokraft, egy rendkívül szívós aszfaltmembrán, amit Kebony külső deszka faanyag borít. 

Az északi szélesség 66. fokán, 1200 méteres tengerszint feletti magasságban, az északi sarkkörtől 60 km-re délre elhelyezkedő menedékház kihasználja az összes környező természeti szépség előnyeit, mégis a modern építési technológia által nyújtott legjobb megoldásoknak köszönhetően védelmet nyújt a szélsőséges elhelyezkedés következményeivel szemben. Maximális hatékonyságra tervezték, az energiaellátást fatüzeléses fűtési rendszer biztosítja napelemekkel termelt áramellátással kombinálva, akkumulátor készlettel és szükség esetén hálózati árammal. A szélturbinák akkor kezdik majd meg működésüket, ha a költségvetés lehetővé teszi.  

Svein Arne Brygfeld a Norwegian Trekking Association /Norvég Utazási Szervezet/ (www.turistforeningen.no) munkatársa azt mondta: „A Robothytta egy hiányzó láncszem az ösvények és kunyhók láncában ezen a fontos területen természetjáró, tudományos és oktatási expedíciók számára. Célt és kiindulási pontot egyaránt jelent a hihetetlen élményekhez ezekben a hegyekben. Kizárólag a miénkhez hasonló szervezet kap engedélyt arra, hogy ilyen rendkívüli helyen építsen – és a lehetőség tiszteletben tartása miatt Norvégia egyik vezető építészeti gyakorlatát választottunk, Jarmund/Vigsnæs építészekkel, hogy megvalósítsák a nagyon speciális követelményeinket.” 

A meglepő lejtős és a szögletes kialakítással kapcsolatban Svein a következőket mondta: „A szerkezetet úgy terveztük, hogy ellenálljon az elemeknek és dinamikus kölcsönhatásban legyen a környezetével. Úgy alakítottuk ki, hogy hasonlítson egy nagy és régi sziklára a területen, ami nyugalomban van és beleillik a környezetébe. A szél keményen dolgozik a szerkezeten és télen rengeteg hó veszi majd körül a menedékházat. Olyan külső formát akartunk kialakítani, amely ellenáll a nagy mennyiségű felhalmozódott hónak, ugyanakkor azt is el szerettük volna érni, hogy a látogatók a belső tér kényelméből zavartalanul gyönyörködhessenek a látványban.” 

Svein elmagyarázta, a korlátozott lábnyomnak megfelelően, a menedékház funkcionális kialakítása szükségszerűen kompakt, de nagyon vastag szigeteléssel látták el minden oldalon. A konstrukció lehetővé teszi a személyre szabott energiahasználatot, úgy hogy kisebb csoport csak a menedékház egy részét fűtse – ez döntő fontosságú, amikor a főzéshez használt gázt és a fát, stb. helikopterrel kell a helyszínre szállítani! A szerkezet szélnyomásnak való ellenállása kritikus, az egyik oldalon egy nagy gleccser közelsége, a másik oldalon pedig a meredek hegyek miatt, ahol a 200 km/óra fölötti szélsebesség nem szokatlan.  

A „membránok” - Svein elmondása szerint - „kulcsfontosságú szerepet játszanak ilyen körülmények között, ezért a DuPont™ Tyvek® alapvető volt a tervezésnél. Továbbá, amikor a kunyhó nincs használatban, a belső hőmérséklet alacsonyabb lehet, mint a külső, ezért a nedvesség elleni védelem még fontosabb, mint egy klímaszabályozott épületben.”  

A „Rabothytta” hivatalosan 2014 augusztusában nyílik meg, de Svein azt nyilatkozta, hogy az érdeklődés máris rendkívül bíztató, Norvégiából és külföldről egyaránt, és ő úgy hiszi, hogy az új menedékház a legnépszerűbb lesz az országban.