Bizonyított alternatíva a többrétegű, lélegző tetőszigetelő filceknek

Az alátéthéjazatok sokszor magas hőmérsékleteken kell bizonyítsanak – főképp a lemezfedésű épületeknél. Ez idővel jelentősen ronthatja vízállóságukat – épp úgy, mint a közvetlen UV-sugárzás, amely az építkezés folyamán éri őket. Mivel ráadásul mindkét tényező az épület szerkezeti elemeinek  rothadáshoz vagy penészesedéshez vezethet, létfontosságú, hogy olyan megoldást válasszon, amely bizonyítottan képes ezt a folyamatot meggátolni.

A DuPont által kezdeményezett összehasonlító mesterséges öregedési vizsgálatok során a Tyvek® lélegző membránok mindkét faktor tekintetében jobban teljesítettek, mint a többrétegű lélegző tetőszigetelő filcek. A svéd SP műszaki kutatóintézet által végrehajtott vizsgálati program eredményei alapján a DuPont™ Tyvek® lélegző membránjai közvetlen UV-sugárzás és hosszan tartó magas hőmérsékletek után is hatékony vízhatlan védelmet biztosítottak.

UV vizsgálatok

Az építkezés közben a tető-alátéthéjazatok gyakorta hosszú időre ki vannak téve az UV-sugárzásnak, ha a tetők és a falak burkolása nem elég gyors, vagy ha csúszik az építkezés. Ezek a környezeti hatások drámai mértékben ronthatják a tetőszigetelő filcek vízállóságát.

Cél: Megállapítani a Tyvek® lélegző membránok vízzárósági képességét közvetlen UV-sugárzás után.

Minden tető-alátéthéjazatot közvetlen UV-sugárzásnak kitéve került megvizsgálásra, hogy a vízzáróságuk megfelel-e a W1-es osztálynak.

Eredmények: A Tyvek® kiváló tartósságot és az összehasonlított termékekhez képest jelentősen kiemelkedő UV-ellenállást tanúsított, károsodás nélkül.

Mikroszkópos felvételek egy többrétegű lélegző tetőszigetelő filctermék mikroporózus filmrétegéről, öregítés után

Mikroszkópos felvételek egy többrétegű lélegző tetőszigetelő filctermék mikroporózus filmrétegéről, öregítés után

A vizsgált alátétek funkcionális rétegeinek összehasonlítása

Hővizsgálatok

Ha hosszú távon magas hőmérsékleti hatások érik, a hagyományos, többrétegű tető-alátéthéjazatok vízzáró képessége sérülhet, ami penészedéshez és egyéb kockázatokhoz vezethet. A fémtetők kifejezetten kedveznek a magas hőmérséklet kialakulásának, így az ilyeneknél különös odafigyeléssel kell kiválasztani a hosszú távon is megfelelő megoldást.

Cél: Meghatározni a Tyvek® lélegző membránok magas hőmérséklet (90°C) hatása utáni vízzáró képességét.

Az összes lélegző tető-alátéthéjazatot 90°C-os (a 70°C-os CE-követelménynél nagyobb) hőhatásnak tettük ki, majd megvizsgáltuk, hogy vízállóságuk megfelel-e még a W1-es osztálynak.

Eredmények: Ennél a tesztnél a  Tyvek® újból kiváló tartósságot és a többi termékhez képest jelentősen kiemelkedő ellenállást mutatott a 90°C-os hőhatással szemben.

A Tyvek® alkalmazásával a DuPont olyan termékskálát hozott létre, amely képes ellenállni a nagyfokú UV-sugárzásnak és a magas hőmérsékletnek, védelmi képességei elvesztése nélkül. Ez alapján a Tyvek®  nem csupán az energiahatékonyságot képes minden épülettípusban optimalizálni, de emellett bizonyítottan tartós és hosszú távú védelmet nyújt.

 

Kiváló minőségű funkcionális réteg

A Tyvek® lélegző membránok titka egyedi szerkezetükben rejlik. A kiemelkedő tartósságú funkcionális réteg hatszor-nyolcsszor vastagabb, mint a legtöbb többrétegű tetőszigetelő fil funkciós rétege (mkrofilm a legtöbb esetben), hőstabilizált polietilén (PE) anyaga megbízható, hosszú távú teljesítményt és UV/hőellenállást nyújt – amit a rivális termékek nem minden esetben tudnak garantálni.