Homlokzati burkolat : minimalista stílus és karbantartás

DuPont-Corian-VillaNewWater-EC
Villa New Water, Westland, Hollandia, szilárd DuPont™ Corian® felülettel Cameo White színben Építész és fotó: Koen Olthuis – Waterstudio.NL

A hollandiai Westland térségben lévő, vízparti, formatervezett villa nemrég kapott időtállóan elegáns külsőt, a DuPont™Corian® Cameo White színű csúcstechnológiás burkolóanyagának köszönhetően.

Ellenálló a nedvességgel és az időjárással szemben

Koen Olthuis, a rijswijki Waterstudio.NL építésze szerint: „A vízparton épített házak esetén speciális építészeti követelményeknek kell megfelelni, és a DuPont™Corian® ideális megoldást nyújt az ilyen nehéz körülmények esetén is. A stukkók egy idő után kivétel nélkül megcsúnyulnak, de ez az anyag egyáltalán nem érzékeny a nedvességre és tökéletesen ellenáll az időjárás hatásainak. Ez a homlokzat még évtizedek múltán is pontosan úgy fog kinézni, mint amikor megalkották. Gyakorlatias és hatékony, még akkor is, ha az épület nem a vízparton van.”

Jellegzetes külsejű épület

„Nem szerettünk volna nádfedeles vidéki házat. Olyan házat szerettünk volna, amely még ötven év múlva is modernnek fog számítani. Az építész ezért DuPont™Corian® anyagból tervezett egy látványos, jellegzetesen gömbölyded villát. Az építész szerint: „Ez az anyag olyan lenyűgöző, hogy folyamatosan fedezem fel a benne rejlő új lehetőségeket.” Az ügyfél azonnal elfogadta a koncepciót, mondván, hogy „az épület külsején semmit nem változtattunk.”

Illesztések és sarkok nélkül

„Lehet, hogy azért választottam ezt a megoldást, mert korábban ipari épületeket terveztem” – mondja az építész. „A DuPont™ Corian® anyagból pontosan olyanra tudom formálni az épületeket, amilyennek elképzeltem őket. Illesztések és a figyelmet elterelő részletek nélkül, mint például az ereszek, az ablakkeretek vagy a kinyúló tetők. Mindezek csak elterelik a figyelmet a lényegről.”

A westlandi vízparti villa homlokzata gyönyörű gömbölyded formáival azonnal szembeötlik. DuPont™ Corian® anyagot használtak mind a vízszintes, mind a függőleges felületek megalkotásához. A teraszok valamennyi sarkát és a sima árnyékolókat is Cameo White színben alkották meg.

„A homlokzat teljesen sima. Évekig ugyanilyen újnak fog tűnni” – ígéri Olthuis. És addig is alig van szükség karbantartásra. A DuPont™ Corian® környezeti előnyei még ezen is túlmutatnak, mert ez az anyag bármikor eltávolítható és újra felhasználható, nem mintha bárki le szeretné cserélni ezt a homlokzatot.

A DuPont™ Corian® anyagot a villa belsejének kialakításához is használták. Koen Olthuis egy egyedi konyhaszigetet tervezett, amelynek a felülete illesztés nélkül megy át függőleges síkba. „A DuPont™ Corian® ellenáll a víznek, a savaknak és a magas hőmérsékletnek, amiért tökéletes megoldás a konyhában” – mondja az építész. A konyhaszekrényeket is ugyanebből az anyagból készítették. Egyes ajtópaneleket pedig úgy alakították ki, mintha kipárnázottak lennének, hogy izgalmas kontrasztot alkossanak a sima felületekkel.