A nemrégiben felújított amszterdami Rijksmuseum

A nemrégiben felújított amszterdami Rijksmuseum
Kör alakú recepciós pult a bejárati csarnokban A Glacier White (Gleccserfehér) színű DuPont™ Corian® észrevétlenül simul össze a terméskővel. Fotó: Gielissen Interiors & Exhibitions, all rights reserved.

A nemrégiben felújított Rijksmuseum egyike Amszterdam legvonzóbb látványosságainak De biztos, hogy a művészeti alkotásokat megcsodálni vágyók mindegyikét lenyűgözi a DuPont™ Corian® alkalmazott művészete is. Ezt a sokoldalú, high-tech burkolóanyagot csodálatosan alkalmazták szinte mindenhol a múzeumban.

(bal) A 22 méter hosszúságú portugál terméskőből készült bárpulton DuPont™ Corian® munkalapot helyeztek el. A teljes munkaterületet a különleges anyag Glacier White (Gleccserfehér) színű változatából alakították ki. (jobb) Az étterem hátsó fala kizárólag Glacier White (Gleccserfehér) színű DuPont™ Corian®-ből készült. Fotók: Gielissen Interiors & Exhibitions, minden jog fenntartva.
Továbbá az összes lépcsőházban összesen 900-nál is több lépcsőn helyeztek el DuPont™ Corian®-ból készült csúszásgátló csíkokat.

Fenntartható tervezés

Mivel a Rijksmuseumot évente 1,5-2 millió látogató keresi fel, ezért a spanyol építészeti iroda, a Cruz y Ortiz fenntartható anyagot választott. A DuPont™ Corian®-ra építészeti megjelenése miatt esett a választás, de könnyű tisztíthatósága és rendkívüli kopásállósága is mellette szólt. Sok helyen finom portugál terméskővel kombinálták az anyagot. A Gielissen Interiors & Exhibitions felelt a projekt átfogó koordinálásáért és megvalósításáért. 

Varrat nélkül megmunkálható
A Gielissen Eindhoven cég projektvezetője, Edwin van Meer, nagyon büszke az elért eredményre. „A DuPont™ Corian® 3D-ben megmunkálható, minden elképzelhető formában. De ha valóban minden előnyét ki szeretnénk aknázni, akkor az anyaggal kapcsolatos speciális ismeretek szükségesek. A Rijksmuseum projekt során hasznosíthattuk minden korábbi tapasztalatunkat. Például kerek formákat hoztunk létre és olyan különleges lezárási módszert alkalmaztunk, amely lehetővé teszi, hogy a DuPont™ Corian® észrevétlenül simuljon össze a terméskővel. Ez fantasztikus eredményt hozott a különböző termekben és terekben.”

Terméskővel kombinálva
A DuPont™ Corian®-t használták az előcsarnok lenyűgöző, a szemet rabul ejtő elemének, a kör alakú recepciós pultnak a kialakításához. A projektvezetőt idézve: „Itt tényleg látható, hogy mennyire észrevétlenül kapcsolódik a DuPont™ Corian® a terméskőhöz. A különleges lezárás tökéletesen illeszkedik. És a varratok nélküli görbék: mi lehet ennél jobb?” A terméskő aljzattal kombinálva a DuPont™ Corian® csaknem úgy néz ki, mint az igazi terméskő. „Érintésre viszont hihetetlenül selymes és lágy felületet tapinthatunk.”

Praktikus felhasználás
A kávézó-étteremben sok DuPont™ Corian®-t használtak fel. A 22 méter hosszúságú portugál terméskő bárpulton DuPont™ Corian® munkalapot helyeztek el. A bárpult mögött az összes felület ebből a különleges anyagból készült. Minden elektromos berendezés beépített, így az elektromos csatlakozó aljzatok és a kávéfőzőhöz használt kávétartó edény is. Az egész terület tökéletesen illesztésmentes, ez teszi lehetővé a felületek hatékony tisztítását.

Minden elképzelhető forma
A hatalmas hátsó fal teljes egészében DuPont™ Corian®-ből készült. A Gielissen itt felhasználta hatalmas szakmai tudását, hogy rejtett bemélyedéseket alakítson ki a hűtőberendezések és fagyasztók számára. Az étteremben még egy kizárólag DuPont™ Corian®-ból készült, 16 méteres hosszú asztalt is készített a Gielissen. Az étterem többi asztalának felülete a gyönyörű anyag Glacier White (Gleccserfehér) színű változatából készültek. 
A közönség számára nem látható, de amilyen szép, olyan praktikus is a dolgozói étkezdében alkalmazott DuPont™ Corian®. Itt is a fenntarthatóság és a gyakorlati hatékonyság miatt esett rá a választás. Az illesztésmentes alkalmazás logikus választássá teszi a DuPont™ Corian®-t minden olyan helyen, ahol kemény munka folyik. 

Kopásálló lépcsőházak
A DuPont™ Corian®-t a múzeum számos területén használták. Például a „Sand” (Homok) színű információs pultnál, ahol a látogatók a hangberendezéseket vehetik át, vagy a pihenésre szolgáló padokon. „El tudom elképzelni, ahogy az Éjjeli őrjárat című festmény alakjai áhítattal csodálják ezeket a gyönyörű padokat,” tréfálkozik a Gielissen projektvezetője. Továbbá az összes lépcsőházban összesen 900-nál is több lépcsőn helyeztek el DuPont™ Corian®-ból készült csúszásgátló csíkokat. „Az anyagválasztásnak köszönhetően a Rijksmuseum sok éven át szép és biztonságos marad.”