Az Alicante-i Luceros téren álló két épület vadonatúj külsőt kapott

Az épület külső burkolatának felújítása
Építési homlokzat DuPont™ Corian® anyagból és faanyagból. Fotó: Urbana de Exteriores, minden jog fenntartva.

Az új homlokzatokhoz használt DuPont™ Corian® világosságot és frissességet kölcsönöz az épületnek. A felújítás során fontos szerepet kapott egyrészt a techno-felület ellenállóképessége és tartóssága, mivel bírnia kell a „petárdasorozatokat” és a tűzijátékokat, amelyeket a San Juan fesztivál keretében ezen a téren tartanak meg, másrészt az anyag könnyű súlya, mivel ez tette lehetővé, hogy könnyen fel lehessen szerelni a meglévő szerkezetre.

Az épületre, amelyen korábban a faanyag volt az uralkodó, Glacier White (Gleccserfehér) színű DuPont™ Corian® burkolat került, ez csodálatos ellenpontot kínál, ráadásul a hely és a város nevének tiszteletére a homlokzat nagyobb részét fehérré varázsolta; Alicante ugyanis a Fény városa néven ismert. Miután más alkalmazásoknál már sikereket könyveltek el a parti területre jellemző sós és nedves környezettel szembeni ellenállósága kapcsán, az Urbana de Exteriores ismét a Corian®-t alkalmazta a munkához, amelyben most is egyesül a tervezés és az elegancia.

Az anyag könnyű kezelhetősége és a DuPontTM Corian® anyagban rejlő összes lehetőség eredményeként a sokszögű sávokból álló homlokzat felújításához ideális megoldást jelent. Az anyag az egyes sávokhoz igazodva gondoskodik az épület folytonosságáról és harmóniájáról. Ráadásul ez egy nagyon kis tömegű burkolat. Mivel nincs belső merevítés, közvetlenül az előző homlokzatból megmaradt fémszerkezetre helyezték rá, és ezzel takarták le a cementlapok széleit is. A Corian® csomagolópapírként húzódik végig egészen a balkonok fából készült álmennyezetéig, ebben rejlik a felújított épület bája. A Corian®-t azért választották, hogy lecseréljék a régi műkődarabokat, és hogy egységesítsék a homlokzat anyagait. 

Teofilo Pérez Cardá, a projektért felelős építész véleménye szerint a Corian® kiválasztása mellett szóló végső érv az anyag lángbiztos tulajdonsága volt. Olyan városban alkalmazták, ahol a tűzzel ünneplés bevett gyakorlat, és ez az épület kibírja a vele esetlegesen érintkező lángok hatását. Szépség, elegancia, tervezés és ellenállóképesség egyesül ebben a legmodernebb ízlést tükröző projektben. A techno-felület fenntartása és helyreállítása egyszerű, és nem pusztán esztétikus, de hosszú távon a költséghatékonyság szempontjainak is eleget tesz.