Webhelyünkön cookie-kat használunk, hogy jobb online élményt és szolgáltatást tudjunk nyújtani Önnek. Továbblépésével Ön beleegyezik abba, hogy Adatvédelmi nyilatkozatunkkal összhangban cookie-kat használunk.

Innovatív homlokzati burkolat DuPont™ Corian®-ből

Innovatív homlokzati burkolat DuPont™ Corian®-ből
Val-de-Reuil (Eure) : a DuPont™ Corian®-t használták a „4 soleils” épület helyreállításához, Bernard Malecamp és Nicolas Mevel építészek projektje; fotó: Jean-Marc David a Nicolas Mevel Architecture képviseletében, minden jog fenntartva.

A „4 soleils” épület Franciaország legfiatalabb városának, Val-de-Reuil-nek az emblematikus színfoltja. A Val-de-Reuil-i városháza helyreállítását célzó komoly projekt eredeti és innovatív homlokzati jellemzőket igényelt, mind esztétikai, mind műszaki szempontból. A gyógyszeripari laboratóriumok által rendszeresen használt DuPont™ Corian® high tech felület alkalmazása nem csak a Val-de-Reuil-i tevékenység fontosságát emeli ki, hanem műszaki téren is olyan jelentős eredmény, amelyet korábban ezzel az anyaggal még nem sikerült elérni. 

Ehhez az (út fölött átívelő) „híd-épülethez” Val-de-Reuil építészeti és városi megújulásának szellemében folytonosságot kellett képezni az alacsonyabb földszinti rész és a hídrész között. A várost – történetének megfelelően – a városiasodás megkülönböztetett formája jellemzi, az ún. „urbanism on slab ” irányzat jegyeit viseli.

Nem állt szándékukban lerombolni a teljesen használaton kívüli épületet. Fabrice Barbe, a Városháza általános igazgatója így pontosít: „Ez az épület a város földrajzi határköve, és egy olyan kerületben található, amelyet eddig kizárólag szociális lakhatási célok érdekében alakítottak ki. Mind formáját, mind anyagát tekintve jelentőségteljes projektet szerettünk volna. Úgy döntöttünk, hogy irodaházzá alakítjuk az épületet, hogy életet leheljünk a kerületbe, és az építészek, Bernard Malecamp és Nicolas Mevel javasolták a Corian®-ből készült fa ötletét, amely megfelelt a város építészeti képi megközelítésének: innovatív és megújult.”

A DuPont™ Corian® alkalmazása során a kihívást az anyag legyártása és a rögzítőrendszer jelentette. A számos innovatív projekt bölcsőjénél bábáskodó, tanúsítvánnyal rendelkező gyártónak, a Créa Diffusion-nak sikerült átlépnie a korábbi korlátokat. 

Műszaki szempontból a cél a 3D csőhajlítás és a pontos CNC vágás ötvözése volt. Ennek érdekében a Créa Diffusion fogórendszert fejlesztett ki a vágógépre. Az ilyen homlokzat kialakítására kidolgozott folyamat négy szakaszból áll: 

Először a kötőelemek kialakítását végezték el a homlokzatról néhány centiméteres hibahatárral készült tervek alapján. A második szakaszban ismét vágásra került sor, köszönhetően a lézersugárnak, a rozsdamentes acélcsöveket ékként használják, hogy tartsák a távolságot a homlokzattól. Majd a homlokzati tervekből kiindulva lézer segítségével mérik ki a készen álló rögzítőfejeket, hogy ellensúlyozzák a hibahatárt, és (kis mértékben) módosítják a terveket, és hogy a műhelyben legyártsák a szalagokat, majd fúrással elkészítsék a rögzítési pontokat. Végül sor kerül az egyetlen, helyszínen végzendő munkafolyamatra, a homlokzaton történő összeszerelésre, valamint a süllyesztett csavarok helyének feltöltésére, láthatatlanná tételére. 

A Créa Diffusion különleges összeszerelési rendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a különböző panelek (20, 30 és 40 cm) különböző erősségű rögzítését a Corian®-ből készült faágaknál, amelyek keverednek és keresztezik egymást. 

A CSTB bevonásával helyben elvégzett, (kötések torzulására vonatkozó) vizsgálatok és a Créa Diffusion-nál végzett (hasonló szerelvény nyújtására és elnyírására vonatkozó) vizsgálatok tették lehetővé, hogy megszerezzék a SOCOTEC tanúsítványt.

Néhány Corian® -ből készült famotívumot a belső terek (recepciós pult, falpanelek) díszítésére is felhasználtak. 250 panel (19 mm vastagságú) panelre volt szükség a szerkezet megépítéséhez, amelyet eredetiségének és műszaki innovációjának köszönhetően még François Hollande is felkeresett tavaly januárban. 

A fővállalkozói munkákat a QUILLE Építési vállalat (Bouygues construction) végezte.