Mobil „Városi alkalmazások” DuPont™ Corian® anyagból Különleges fejlesztési projekt a bódévárosoknak

DuPont-Corian-CityApp1_IT
A Floating City Apps alapítvány kezdeményezése: a "CityApps" mobil többfunkciós egységeken alkalmazzák a külső falak burkolására szolgáló, a DuPont™ Corian® segítségével készített csúcstechnológiás felületi megoldásokat; tervező: Waterstudio.NL; fotók: Floating City Apps alapítvány; a tervek és a fotók vonatkozásában minden jog fenntartva.

A harmadik világ bódévárosaiban nagy szükség van az oktatás biztosítására. A Floating CityApps alapítvány forradalmi koncepciót dolgozott ki ehhez: a „lebegő” vagy mobil egységek rögzíthetők a kiválasztott helyen, de szükség esetén ugyanilyen könnyen el is távolíthatók.

Rugalmas megoldás
Mindenki ismeri az okostelefonokra telepített alkalmazások alapelvét. A Floating CityApps alapítvány ugyanezt alkalmazta a bódévárosoknak szánt megoldásuk kidolgozása során. „Képzeljük azt, hogy a bódéváros a hardver – javasolta Koen Olthuis a projektet először felvető építésziroda, a Waterstudio.NL képviseletében – utána majd hozzá lehet rendelni a funkciót: az úgynevezett CityApp-okat. Intelligens egységek, amelyek osztályteremként vagy adatközpontként működnek. Ellátják majd a legkorszerűbb csúcstechnológiás eszközökkel, például táblagépekkel és internettel.”

Használatra kész egységek
A bódévárosok gyakran olyan területen találhatók, ahol sok a víz. Ráadásul gyakran rendkívül kevés hely áll rendelkezésre, ezért választotta az alapítvány a mobil megoldást: a használatra kész eszközöket Hollandiában gyártják. Pontosan illeszkednek a szabványos szállítókonténer méreteihez, és a gyártást követően a célállomásra szállítják őket. Beszerelés után azonnal működőképesek. A képzés anyagát távolról programozható táblagépeken mutatják be.

Karbantartást nem igényel és fenntartható
Az egységekkel szemben szigorú követelményeket állítottak fel. Először is minimális vagy közel nulla rutin karbantartást igényeljenek, és legyenek fenntarthatók. Ilyen esetben – a tervezésért felelős Koen Olthuis véleménye szerint – érdemes automatikusan a DuPont™ Corian® anyagot választani. „Az anyag nem porózus, így a nedves helyeken ideális választás. A szennyeződött felületeket egyszerű öblítéssel újra tisztává lehet varázsolni."

Mivel a DuPont™ Corian® illesztés nélkül gyakorlatilag bármilyen formában kialakítható, a beltéri felhasználás szempontjából is ideális. A táblagépek megfelelően rögzíthetők és praktikus lapok segítségével megfelelően védhetők. Olthuis: „Fontos, hogy jól is nézzen ki. A CityApps kiváló minőségű kidolgozása azt mutatja, hogy komolyan vesszük a bódévárosok lakóit, akik most csatlakozhatnak a digitális világhoz.”

Értékét megőrző befektetés
Az első DuPont™ Corian® csúcstechnológiás felülettel készült CityApp-okat vízparti nyomornegyedben helyezték el. „Jó ötlet, hogy a lakóknak nem pénzt kínálunk, hanem konkrét projektet, és addig, amíg szükség van rá” – mondja Olthuis. „Egy CityApp nem változtatja meg a bódévárost, de már pár száz ilyen is sokat számít. Ha idővel úgy tűnik, hogy már nincs szükség a CityApp-okra, talán mert lezárták a bódévárost, akkor a mobil egységeket egyszerűen át lehet szállítani egy másik régióba. Így a befektetés megőrzi értékét.”

Lízingkonstrukció
Sok vállalat támogatja a Floating City Apps alapítványt. Számukra a szociális szerepvállalást kiemelten kezelő DuPont ingyenesen bocsátja rendelkezésükre a DuPont™Corian® lemezeket. Azonban a Floating City Apps alapítvány továbbra is profitorientált marad. A rugalmas tantermet olyan helyi szervezetek rendelkezésére bocsátják, amelyek rendkívül szerény díj ellenében végeznek oktatást a bódévárosokban. "Ha valamit ingyen adunk át, akkor azt értéktelennek tekintik" – mondta Olthuis. "Ezért lízingcégként működünk. Lehetővé tesszük, hogy a helyi szervezetek hatékonyabban végezhessék oktatási tevékenységüket."