Corian®-ötletek a belsőépítészet megújítására

A Corian® kemény felületű anyagok lehetővé teszik, hogy ötletei szabadon szárnyaljanak a világítás és a textúrák lehetőségei között
Origami konyha – Amr Helmy Designs, tervező: Karim Rashid; fotó: Amr Helmy Designs

Corian® szilárd felületű anyagokkal kapcsolatos belsőépítészeti ötletek

Az építészek és a belsőépítészek világszerte olyan anyagnak tartják a DuPont™ Corian®-t, amely a legmerészebb elképzeléseiket is valóra tudja váltani.

A Corian® különleges tulajdonságainak – áttetszőségének, csillogó színének, kivételes melegalakíthatóságának – kiaknázásával a kreatív újítók még izgalmasabb ötletekkel állnak elő arra, hogyan is lehet ezt a sokoldalú anyagot beépíteni napjaink modern tereibe. A DuPont elkötelezetten együttműködik az építészekkel és a belsőépítészetekkel annak érdekében, hogy ennek a kreatív közösségnek dinamikus, fenntartható megoldásokkal kínáljon napjaink tereinek kialakításához.

Konyha – Regba; Casai vásár, 2009, Tel Aviv, projekt: C.B. Chernobilski Group; fotó: Regba
Hotel Sofitel Brussels Le Louise, Belgium; projekt: Antoine Pinto; fotó: Sofitel
Fekete bors konyha – TM Italia, grafikus dekoráció: Nicoletta Bertolissi; fotó TM Italia

Színek határok nélkül 

Világos, gazdag, telített tömör, finom fehér és neutrális, pasztell, a föld különböző árnyalatai, feketék és hangulatos sötétek, egyedi színek az Ön által adott minta alapján – a Corian® szilárd felületű anyagokkal olyan lesz palettája, amilyent csak szeretne. És a Corian® sok színe lenyűgöző hatásokkal kapható: erezett, áttetsző vagy különböző mértékben szemcsés.

Növényindákhoz hasonlóan kunkorodó vonalvezetés

A belsőépítészetben ugyanúgy, mint a természetben, a dimbes-dombos vonalvezetéssel hatásos, érzéki stílust alakítható ki. Enyhíti a zord környezet hatását, vagy egyszerűen ergonomikus tereket alakít ki. A hőre lágyuló Corian® szilárd felületű anyagok sok alakra formázhatók vagy fa módjára megmunkálhatók, hogy így tökéletesen lekerekített élek jöjjenek létre. Ez szabadságot ad a tervezőknek arra, hogy szinte minden belsőépítészeti helyzetre innovatív megoldásokat dolgozzanak ki.

Áttetsző fényhatás

Amikor fényben fürdik, az áttetsző Corian® szilárd felületű anyag szinte légies fénye egyszerre nyújtja a fényesség és a mélység érzetét. Az áttetsző színek különböző vastagságokban állnak rendelkezésre, hogy a tervezőknek bőven legyen miből választani kísérletezésük során.

Textúrák és minták

CNC gépekkel pontos specifikációnak megfelelő bonyolult minták marhatók bele a Corian® anyagba. A Corian® szilárd felületű anyagok továbbá formába önthetők, és így kidomborodó textúrák és minták hozhatók létre a felszínükön. Ezek a fejlett műszaki megoldások lehetővé teszik, hogy a belsőépítészek úgy alakítsák a felületeket, mint eddig még soha.

Beltéri falburkolás

Ha falburkolatként DuPont™ Corian® szilárd felületű anyagot használ, olyan belső tereket alakíthat ki, mint semmilyen más anyaggal. A gyakorlatilag látható illesztés nélküli Corian® anyag kellemes, csalogató hátteret ad bármely környezetnek – olyan „üres vásznat”, amely a fejlett műszaki eljárásokkal testre szabható –, és így lehetővé teszi, hogy a belsőépítész karaktert és mondanivalót vigyen a falburkolatba és a függőleges térelemekbe.

Corian® az épületen kívül

A Corian® sok színe kivételes színstabilitással rendelkezik; lassú átnedvesedésének és a környezeti szennyeződésnek, a párának és a hol fagyos, hol felengedő időjárási viszonyoknak való ellenálló-képességének köszönhetően az időjárás viszontagságainak kitett Corian® kemény felületű anyagok is fényesek és homogének maradnak.

A Corian® érzéki oldala

Színes vagy diszkrét, szögletes vagy lekerekített – a szinte láthatatlan illesztésű Corian® szilárd felületű anyagok vonalvezetése bámulatba ejtő, selymes simaságukat pedig élvezet megérinteni. Amikor a belsőépítészek kiaknázzák ezt az érzéki minőséget, a Corian® szilárd felületű anyagokat fényhatásokkal kombinálják, hogy felfedjék az anyag rejtett mélységeit. Olyan megtapintható szobrokat és érdekes belsőépítészeti alkotásokat hoztak létre, amelyek magukkal ragadják az érzékeket, és a nézőket egy másik világgal hozzák kapcsolatba.

Modern technológia

Az üvegszálas technológiát felhasználva a DuPont™ Corian® szilárd felületű anyagok olyan lepellé alakultak át amelyen átszűrődnek a fények, és láthatóvá válik a mozgás. A számítógépes technológia lehetővé tette, hogy a Corian® segítségével integrálják a képernyőt a vezérlőket, hogy otthoni multimédiás rendszert készítsenek, illetve hogy különböző ipari környezetekbe specializált munkaállomásokat építsenek.

Nagy méretben

Ha nagy mennyiségben használják, a Corian® szilárd felületű anyagok impozáns megjelenésűek, és márványhoz vagy ősi kövekhez hasonló klasszikus látványt nyújtanak. Sima vonalai és sziklaszerű tömörsége a Corian®-nak az oszlopokhoz, falakhoz hasonló monolit építmények vagy az absztrakt szobrok hatását kölcsönzik. A DuPont illesztései a Corian® kemény felületű anyagokat észrevehetetlenül kapcsolják egymáshoz, és olyan sima felszínt hoznak létre, hogy nagy kiterjedésű felületek is úgy tűnnek, mintha egyetlen darabból készítették volna őket.

Jól illik másokhoz

Egyetlen anyag sem önálló sziget, gyakran kell más anyagokkal kombinálni, egyedi, emlékezetes terek kialakítása érdekében. A DuPont™ Corian® szilárd felületű anyagok – látvány szempontjából és a gyakorlati megvalósítást illetően is – jól illenek számos más anyaghoz. Természetes partnerei bármely fémnek, fának, üvegnek, természetes kőnek, és éppannyira kellemesek egy alkotás háttereként, mint amennyire meghatározóak reflektorfényben.