Webhelyünkön cookie-kat használunk, hogy jobb online élményt és szolgáltatást tudjunk nyújtani Önnek. Továbblépésével Ön beleegyezik abba, hogy Adatvédelmi nyilatkozatunkkal összhangban cookie-kat használunk.

Gyakran Ismételt Kérdések Plantex® 

A DuPont gyomszabályozó textíliáinak gyakran ismételt kérdései

A Plantex® GroundGrid® geocellával kapcsolatos gyakran ismételt kérdések
 
 

Mi a DuPont gyomszabályozó textília?  

 • A DuPont gyomszabályozó textíliák tudományos alapon készített, nem szőtt anyagok, amelyek egy szabadalmaztatott eljárás során készülnek, ahol a polipropilén folyamatos szálai feltekerednek többirányú hálóvá, amely termikusan és mechanikusan van összekötve. A folyamat eredményeként egy egységes terméket kapunk, amelynek erőssége és strapabírósága kiváló, és rendkívül jók a levegő- és vízáteresztő tulajdonságai.

Mik a DuPont gyomszabályozó textíliák használatának előnyei?  

 • Kiváló tulajdonságai révén átereszti a vizet, levegőt és a tápanyagokat, miközben a legtöbb gyom esetében megakadályozza, hogy keresztül nőjenek rajta. Így olyan talajkörnyezet jön létre, amely hozzájárul a növények egészséges növekedéséhez, a gyomszabályozásra pedig kevesebb időt kell fordítani. A DuPont gyomszabályozó textíliák rendkívüli erőssége és tartóssága biztosítja a hosszan tartó teljesítményt és elégedettséget.

A DuPont gyomszabályozó textíliák az összes gyom növekedését megakadályozzák?  

 • A DuPont gyomszabályozó textília a legtöbb gyomnövény ellen hatásos. Csak a nehezen irtható, évelő gyomok (mint a fű és a zsurló) esetében van szükség további lépésekre. Tarackbúza esetén a mulcsréteg megduplázása (pl. 10 cm) csökkentheti a legtöbb előfordulást. A zsurló esetében javasoljuk, hogy vagy tegyen egy marék meszet a fertőzött terület köré, és fektessen rá dupla vastagságban Plantex® Premium textíliát, mielőtt végleg befedi a dupla rétegű mulccsal, vagy használja a DuPont™ Plantex® Gold textíliát. A textília tetején lévő mulcsban található gyommagvak kicsírázását semmi nem akadályozza meg.

Használhatok gyomirtószereket a textíliával együtt?  

 • Igen. A jobb eredmény eléréséhez szükség lehet a gyomirtószer használatára a nehezen kontrollálható, vagy a textília tetején lévő mulcsban kicsírázó gyomok esetén. Mindenképpen olvassa el figyelmesen a gyomirtószer termékcímkéjét a javasolt és jóváhagyott felhasználásról.

Mennyi az élettartamuk a DuPont gyomszabályozó textíliáknak?  

 • A DuPont gyomszabályozó textíliák ellenállnak az UV-sugaraknak, és ha nem éri őket közvetlen napfény, hosszú évekig kitartanak. Amennyiben a Plantex® Pro megfelelően lett lefektetve és megfelelő vastagságú mulcsréteg fedi, 20 évig is kitart. Ha fedés nélkül, vagy nem megfelelő takarással használja, a napfény ultraibolya sugárzása az idő előrehaladtával csökkenti a húzószilárdságát. Megfelelő használat mellett a Plantex® Gold garantált élettartama 25 év.

Úgy tűnik, hogy víz folyik le az anyagról. Tényleg átengedi ez az anyag a vizet?  

 • Teljes mértékben! A textíliát be kell nedvesíteni, hogy legyőzze a víz felületi feszültségét. A mulccsal történő befedés után a textília könnyedén benedvesedik, és átengedi a vizet.

Trágyázhatom a növényeket a textílián keresztül?  

 • Igen. Bármely folyadék vagy vízoldható trágyázószer könnyedén áthatol a textílián, és nincs rá káros hatással.

Biztonságos a DuPont gyomszabályozó textília használata élővíz és/vagy halastó közelében?  

 • Igen. A DuPont gyomszabályozó textíliák semleges anyagok, nem szennyezik a vizet, és nincsenek káros hatással a halakra. A Plantex® Pro használható akár tavi kosárként is, és szűrőrétegként funkcionálhat a halas medencékben.

Ártalmasak a DuPont gyomszabályozó textíliái a gyerekekre vagy a háziállatokra?  

 • Nem. A DuPont gyomszabályozó textíliái semleges anyagok, és nincsenek káros hatással a gyerekekre vagy a háziállatokra. Ennek ellenére a csomagoló anyagok, főleg a műanyag zsákok kidobásakor óvatosan járjon el, mert azokat a kisgyermekek vagy háziállatok lenyelhetik, illetve fulladást okozhatnak.

Melyik oldalával felfelé fektessem le a DuPont gyomszabályozó textíliát?  

 • Bármelyik oldal kiváló! A Plantex® Premium és a Plantex® Gold textíliákat bármelyik oldalával a talajra fektetheti. A függőleges alkalmazások esetén, például ha meg szeretné akadályozni a környező területről történő áthatolást, javasoljuk a Plantex® RootBarrier gyökérálló fólia használatát.

Lefektethetem a DuPont gyomszabályozó textíliát a meglévő növények köré?  

 • Igen, habár egy kicsit aprólékosabb munkát igényel, mint az új ágyás. A DuPont gyomszabályozó textíliát vágja körbe a növény alapja körül. Ne felejtsen el 10 cm-es átfedést hagyni, mikor egynél több darabot fektet le.

Mennyi legyen az átfedés hossza az egymásra helyezett textíliák esetében?  

 • Általában 10 cm elegendő.

Milyen felső mulcsot használhatok?  

 • Bármilyen típusú természetes (fa) vagy nem természetes (kő vagy gumi) mulcs használható. A hosszú tartósság és teljesítmény érdekében 5 cm mulcsot javaslunk.

  A mulcs rétegnek jó mínőségűnek, száraznak és nem túl vastagnak kell lennie. A vastag mulcs réteg nem szárad ki és így gyorsabban lebomlik és táptalajt eredményezhet a levegőből érkező magvak számára.

Használhatom a DuPont gyomszabályozó textíliát mulcs nélkül?  

 • A DuPont™ Plantex® Gold és a DuPont™ Plantex® CocoMat textíliák befedés nélkül is használhatók. A Plantex® Premium gyomszabályozó textíliát a tartósság érdekében be kell fedni. A DuPont™ Plantex® Premium termékcsalád három gyomszabályozó textíliát kínál: DuPont™ Plantex® Premium, Plantex® Gold  and Plantex® CocoMat.

Sétálhatok a DuPont™ Plantex® Premium textílián?  

 • A Plantex® Premium textília használható a parkok ösvényei, gyalogutak, golfpályák homokcsapdái, gyeptéglával borított sportpályák és sok más alkalmazási terület alatt.
  Azonban az olyan helyekre, ahol valószínűsíthető a járműforgalom, javasoljuk, hogy alkalmazzon nehezebb anyagot, ami jobban megfelel erre a feladatra.

 

A Plantex® GroundGrid® geocellával kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

Ráhajthatok gépjárművel a Plantex®; GroundGrid® geocellára?  

 • Igen, amint a geocellái feltöltésre kerültek, rá lehet hajtani gépkocsival a geocellára.

Alkalmazható a Plantex® GroundGrid® geocella lejtős területen is?  

 • Igen, a Plantex® GroundGrid® geocella használható lejtőkön is, de ha a geocellára rá szeretne hajtani gépjárművel, a lejtő szöge ne legyen nagyobb 5°-nál; ha nem lesz a helyszínen gépjárműforgalom, akár egy 20°-os lejtőre is lerakhatja a geocellát.

Milyen méretű geocellát használjak?

 • Ha a Plantex® GroundGrid® celláit kaviccsal tölti fel, ez dönti el, hogy melyik geocellát használja.
  # 10–14 mm aggregátum = 55 x 50 mm vagy 55 x 100 mm
  # 20–35 mm aggregátum = 110 x 50 mm vagy 110 x 100 mm
  # Gyeptégla vagy fűmag használata esetén javasoljuk az 55 x 50 mm-es geocella méretet. A 110 x 50 mm-es méretet ne használja gépjárműforgalom esetén

Mindegy milyen típusú kavicsot használok töltőanyagként?  

 • Nem, a cellák feltöltéséhez kizárólag zúzott, szögletes kavicsot használjon. A kerekded és nagy kavicsok csak dekorációs terhelés céljából használhatók a geocella tetején.